Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 17:29

Ευρωβουλή: Δέσμη μέτρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου

Δέσμη νομοθετικών μέτρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου στην ΕΕ ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ε.Κ., με την υιοθέτηση τριών εκθέσεων που εισηγήθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών οι ευρωβουλευτές: ο Γερμανός Αndre Brie (ΕΕΑ/ΠΒΧ), o Φινλανδός Alexander Stubb (ΕΛΚ) και η Δανέζα Christerl Schaldemose (ΣΕΚ).

Απώτερος στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός των εθνικών εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και η ασφάλεια των καταναλωτών με την επιβολή αυστηρότερων υποχρεώσεων των κατασκευαστών και των εισαγωγέων.

Η πρόταση κανονισμού που υιοθετήθηκε σήμερα αφορά στην «καταχρηστική ερμηνεία της αρχής αμοιβαίας αναγνώρισης απο ορισμένα κράτη-μέλη».

Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι οι εθνικές νομοθεσίες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών εντός της εσωτερικής αγοράς αφορούν σε προϊόντα συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης που έχουν αποδεχθεί όλα τα κράτη-μέλη, κάθε προϊόν που παράγεται και πωλείται νόμιμα σε ένα κράτος-μέλος θα πρέπει επίσης να μπορεί να πωλείται και στις αγορές των άλλων κρατών-μελών. Μόνο σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις τα κράτη-μέλη μπορούν να απαγορεύουν την πρόσβαση κάποιων αγαθών στην αγορά τους.

Βάσει κοινοβουλευτικής τροπολογίας, που ενεκρίθη σήμερα, η προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας ενός προϊόντος θα επιτρέπεται μόνον όταν το προϊόν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των χρηστών ή η εμπορία του απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ηθικής ή δημόσιας ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις κατασκευαστών και εισαγωγέων, με σημερινό νομοθέτημα οι κατασκευαστές θα πρέπει να διενεργούν «για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, δοκιμές με δειγματοληψία στα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά». Θα ερευνούν επίσης τις σχετικές καταγγελίες και θα διατηρούν, εφόσον χρειαστεί, αρχείο με τις καταγγελίες, τα μη συμμορφούμενα προϊόντα και τις αποσύρσεις προϊόντων.

Θα τηρούν δε ενήμερους τους διανομείς για τις έρευνές τους. Επιπλέον, θα "εξασφαλίζουν ότι το προϊόν συνοδεύεται από οδηγίες και πληροφορίες ασφάλειας σε επίσημη γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τους καταναλωτές και άλλους τελικούς χρήστες, όπως έχει αποφασίσει το σχετικό κράτος-μέλος".

Οι δε εισαγωγείς θα «διαθέτουν στην κοινοτική αγορά μόνο συμμορφούμενα προϊόντα». Προτού διαθέσουν ένα προϊόν στην αγορά οι εισαγωγείς θα διασφαλίζουν ότι «ο κατασκευαστής έχει διενεργήσει την κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη σήμανση CE, η πρόταση απόφασης καθιστά πλέον σαφές ότι η σήμανση πιστοποιεί τη συμμόρφωση του προϊόντος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας ή ποιότητας του προϊόντος.

Παράλληλα, απαγορεύει την τοποθέτηση σε ένα προϊόν σήμανσης συμβόλων και ενδείξεων που είναι πιθανό να παραπλανήσουν τρίτους ως προς το νόημα ή τη μορφή της σήμανσης CE.

ΑΠΕ-ΜΠΕ