Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 19:51

Gazprom: Δεκτό το αίτημα για αυξημένη παροχή φυσικού αερίου

Η αυξημένη παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ελλάδα -που ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου- θα συνεχιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου, μετά από ελληνικό αίτημα που έγινε δεκτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, Sergey Kupriyanov, "στις 12 Φεβρουαρίου, η ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ ήρθε σε επαφή με τη Gazprom Export ζητώντας την αύξηση της ημερήσιας παροχής αερίου κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα, επιπλέον της υπάρχουσας συμφωνίας για την παροχή 10,3 εκατ. κυβικών μέτρων. Την ίδια ημέρα απαντήσαμε θετικά. Επιπλέον, οι Έλληνες εταίροι μας ζήτησαν να συνεχίσουμε αυτές τις επιπλέον παροχές μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και αργότερα μέχρι τις 29 Φεβρουάριου".

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, από τις 12 Φεβρουαρίου, η ημερήσια παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 12,2 εκατ. κυβικά μέτρα. Όπως σημειώνει ο κ. Kupriyanov, "όταν και όπου είναι τεχνικά εφικτό, η Gazprom πάντα καλύπτει τις προσδοκίες των Ελλήνων εταίρων μας προσφέροντας φυσικό αέριο σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται από τα συμβόλαια". Για το σύνολο του 2007, οι επιπλέον ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που εξήχθησαν προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 144 εκατ. κυβικά μέτρα.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, ο Sergey Kupriyanov επισημαίνει ότι η Gazprom "αντιδρά θετικά σε παρόμοια αιτήματα για επιπλέον παροχή φυσικού αερίου από τη γειτονική Τουρκία". Όπως αναφέρει, από το Δεκέμβριο του 2007 ως σήμερα, μια ποσότητα περίπου 450 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, προσφέρθηκαν επιπλέον στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ