Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 11:54

H Μυτιληναίος για Endesa - Αλουμίνιον της Ελλάδος

Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την υψηλή, όπως υποστηρίζει, τιμολόγηση του ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, αν και δεν προτίθεται να μπει σε διαδικασία δημόσιας αντιπαράθεσης με τη διοίκηση της ΔΕΗ, «για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με θέματα ενέργειας, που αφορούν στον Όμιλο και εμφανίζονται συχνά στον Τύπο», επισημαίνει ορισμένα σημεία που έχουν γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος του επενδυτικού κοινού και της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα.

Καταρχάς, η εταιρεία τονίζει πως η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της ENDESA HELLAS (και όχι πια του Αλουμινίου) είναι η μεγαλύτερη και η πιο σύγχρονη μονάδα παρόμοιου τύπου στην Ευρώπη. Η σημερινή της αξία υπερβαίνει τα 300 εκ. ευρώ και η λειτουργία της θα βελτιώσει, σύμφωνα με την εταιρεία, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις στην περιοχή, αφού θα μειώσει την κατανάλωση μαζούτ, κατά 160.000 τόνους ετησίως.

Επιπλέον, θα μειώσει το κόστος εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ κατά 30 εκ. ευρώ το χρόνο, θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ελλείμματος ισχύος του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, αποτρέποντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ τα κρίσιμα καλοκαίρια του 2008 και 2009, ενώ θα μειώσει και το κόστος παραγωγής αλουμίνας στο Αλουμίνιο μέσω του ατμού που θα διαθέτει.

Στην ανακοίνωσή του, ο όμιλος Μυτιληναίου υπογραμμίζει επίσης το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που καλείται να πληρώνει η Αλουμίνιον. Όπως αναφέρει, το 2004, όταν ο όμιλος αγόρασε την Αλουμίνιον, η μέση τιμή ρεύματος δεν υπερέβαινε τα $28,83/MWh. Σήμερα η τιμή αυτή έχει ανέλθει σε $69,54/MWh (αύξηση 245% σε 3 χρόνια) με τη ΔΕΗ να διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις με διάφορους τρόπους και κυρίως μέσω κρατικής παρέμβασης.

«Κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ, οι οποίες, αντίθετα με τις δημόσιες δηλώσεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος της τελευταίας, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποδέχτηκε σχετική πρόταση, εφόσον η ΔΕΗ το κρίνει σκόπιμο, να υπογραφεί άμεσα συνυποσχετικό ΔΕΗ – Αλουμίνιον για παραπομπή της διαφοράς σε Διεθνή ή και Ελληνική Διαιτησία υπό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία θα αποφασίσει τελεσίδικα για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας του Αλουμινίου τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η αποδοχή της πρότασης αυτής από την πλευρά της ισχύει ακόμη.

«Θεωρούμε τις παρεμβάσεις της ΔΕΗ, στη διαδικασία της εισήγησης της ΡΑΕ και εμμέσως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός δεοντολογίας και επιχειρηματικής ηθικής. Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σεβόμενος τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή τη λογική και ανάλογες πρακτικές», τονίζει ο όμιλος.

Όπως υποστηρίζει, ο τρόπος με τον οποίο ένα μονοπώλιο (που ελέγχει το 99% της αγοράς σήμερα) ασκεί την εξουσία που απορρέει από τη μονοπωλιακή του ισχύ, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. «Γίνεται ακόμα σοβαρότερο όταν ληφθεί υπόψη, ότι η ΔΕΗ ομιλεί στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» όταν το 49% των μετοχών της ανήκει σε ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία εκφράζει –πλην του Δημοσίου- η Διοίκηση της ΔΕΗ», σημειώνει.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ευνομούμενη Ελληνική Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη. Οι θεσμοί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπουν στα μονοπώλια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα» καταλήγει η ανακοίνωση.