Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 16:27

Με φόρο υπεραξίας θα αντικατασταθεί ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Την κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών προανήγγειλε σήμερα, στην εκδήλωση της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο φόρος στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου (πωλήσεις) πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από φόρο υπεραξίας. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, είναι κάτι το οποίο θα μελετήσει το υπουργείο Οικονομικών πριν να υπάρξουν οι αλλαγές, διευκρίνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ιδιαιτέρως τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε πληροφορία για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Διευκρίνισε ότι θα αξιοποιηθούν πληροφορίες και από το εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλα κράτη, αναφερόμενος στην λίστα με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές Αρχές. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι θα ζητηθούν προς αξιοποίηση τα στοιχεία αυτά.

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο φορολογούνται σήμερα με ενάμιση τοις χιλίοις. Η κυβέρνηση το 2005 μείωσε το φόρο αυτό από τρία τοις χιλίοις στο 1,5 τοις χιλίοις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ