Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 09:37

Εμμένει η Ε.Ε. στην πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας

ΣTHN πρότασή της για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω του ιδιοκτησιακό διαχωρισμού της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς, εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισόν, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., αντιτάχθηκε στην εναλλακτική πρόταση που υπέβαλαν στις 29 Ιανουαρίου οκτώ κράτη- μέλη, με την οποία ζητούν να γίνει λειτουργικός και όχι ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Βρυξέλλες

ΣTHN πρότασή της για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω του ιδιοκτησιακό διαχωρισμού της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς, εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισόν, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., αντιτάχθηκε στην εναλλακτική πρόταση που υπέβαλαν στις 29 Ιανουαρίου 8 κράτη- μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία), με την οποία ζητούν να γίνει λειτουργικός και όχι ιδιοκτησιακός διαχωρισμός. Δηλαδή να μπορούν οι ιστορικοί πάροχοι, όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα στην Ελλάδα, να έχουν την ιδιοκτησία της παραγωγής και των δικτύων, αλλά η εκμετάλλευσή τους να γίνεται από διαφορετικές εταιρείες.

Η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Νέλι Κρους υπογράμμισε ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση, με τη σημερινή της μορφή, δεν εξασφαλίζει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γιατί θέτει πολλές προϋποθέσεις. Εάν υποστεί τροποποιήσεις που θα οδηγούν στον στόχο της πλήρους απελευθέρωσης είμαι έτοιμη να τη συζητήσω, κατέληξε η επίτροπος.

Πλήγμα

Πάντως, το «μέτωπο» των οκτώ χωρών δέχθηκε χθες ισχυρότατο πλήγμα που αδυνατίζει τη διαπραγματευτική του θέση. Ο ιστορικός πάροχος της Γερμανίας, η Ε.ΟΝ πληροφόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προχωρεί σε πώληση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας στη Γερμανία σε ανεξάρτητη εταιρεία, ενώ εγχωρεί επίσης σε ανταγωνιστές παραγωγή ύψους 4.800 MW. Ο Ε.ON υποχρεώθηκε σ' αυτή την απόφαση διότι βρισκόταν σε διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση της Γερμανίας από την παραπάνω ομάδα χωρών, στην οποία πλέον παραμένει μόνο μια μεγάλη χώρα, η Γαλλία, γεγονός που κάνει προβληματική τη συνέχιση της άρνησής τους να αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της παραγωγής και των δικτύων.

Το βασικό επιχείρημα που οδήγησε την Επιτροπή στην πρόταση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ήταν η τακτική που ακολουθούν ορισμένοι ιστορικοί πάροχοι, οι οποίοι δεν πραγματοποιούν επενδύσεις προκειμένου να στερήσουν από τους ανταγωνιστές τους την πρόσβαση σε περισσότερη χωρητικότητα, ευνοώντας με τον τρόπο αυτόν τις δικές τους δραστηριότητες.

Αλλα μέτρα

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών στα κράτη-μέλη, καθώς και τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία θα αναλάβει σε συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ενέργειας, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ροή ενέργειας από διαφορετικούς προμηθευτές.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ