Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2008 08:44

Oxiana: Συμφωνία για εξαγορά της Zinifex προς 5,8 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Zinifex Ltd. αντί ποσού 6,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (5,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές έκλεισε η Oxiana Ltd. για να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου στον κόσμο, καθώς οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν ανοδικά για έβδομο έτος.

Η προσφορά αξιολογεί τις μετοχές της Zinifex στα 12,68 δολ. Αυστραλίας η μία, 14% υψηλότερα από την τελευταία τιμή κλεισίματος. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Zinefex, Andrew Michelmore θα διοικεί τη νέα εταιρείας, σύμφωνα σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών στη Μελβούρνη.

Η Oxiana, η τρίτη σε επιδόσεις εταιρεία τον μήνα που πέρασε μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Asia Pacific Mining Index, θα διπλασιάσει τις πωλήσεις της, θα αυξήσει πέντε φορές την παραγωγή ψευδαργύρου και θα αποκτήσει έργα μολύβδου και ασημιού στην Αυστραλία και τον Καναδά. Οι Zinifex θα φέρει 2,2 δισ. δολ. Αυστραλίας σε μετρητά για τη χρηματοδότηση νέων έργων και εξαγορών.

Οι μετοχές της Oxiana, σημείωσαν απώλειες 7 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 3,90 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας στις 4:10 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Zinifex σημείωσαν άνοδο 1,02 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 9,2%, φθάνοντας στα 12,15 δολ. Αυστραλίας η μία.