Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2008 09:38

Xstrata: Ανοδος 13% στα κέρδη του 2007

ΑΝΟΔΟ της ετήσιας κερδοφορίας του κατά 13% ανακοίνωσε ο αγγλο-ελβετικός μεταλλευτικός όμιλος Xstrata, επικαλούμενος την ισχυρή παραγωγή κατά τη διάρκεια του 2007.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα, τα καθαρά της κέρδη ενισχύθηκαν στα 5,54 δισ. δολάρια, έναντι 4,89 δισ. δολαρίων το 2006. Παρόλα αυτά, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι τα «έβλεπαν» στα 5,63 δισ. δολάρια.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος μεταλλευτικός όμιλος στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο εξαγοράς του από τη βραζιλιάνικη Vale, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η παραγωγή του σε κοκ, θερμικό άνθρακα, νικέλιο, ψευδάργυρο και πλατίνα έφθασε το 2007 σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα έσοδά του ανήλθαν πέρυσι στα 28,54 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2006.

Στο μεταξύ, η Vale γνωστοποίησε την Παρασκευή πως έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειές της για να καταλήξει σε συμφωνία με την Xstrata και ξεκαθάρισε πως το μέλλον των συνομιλιών εξαρτάται πλέον από τον βασικό μέτοχο της αγγλο-ελβετικής εταιρείας, την Glencore.

Μια πιθανή εξαγορά της Xstrata από την Vale υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 90 δισ. δολάρια και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.