Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 14:55

ΣΜΕΧΑ: Κίνδυνος περιθωριοποίησης του X.A.

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για την κατάσταση που έχει προκύψει στην αγορά λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε όλους τους θεσμικούς φορείς «να πρυτανεύσει η λογική και να αποφευχθούν τυχόν χειρότερες εξελίξεις». Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι «η κήρυξη της απεργίας έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις και,ιδίως, ουδεμία προθεσμία προειδοποίησης». Eκτός λειτουργίας το Target.

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για την κατάσταση που έχει προκύψει στην αγορά λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε όλους τους θεσμικούς φορείς «να πρυτανεύσει η λογική και να αποφευχθούν τυχόν χειρότερες εξελίξεις».

«Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τα χρηματιστήρια, η αναστολή λειτουργίας του ΧΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/04/1484294.htm για δυο συνεχείς ημέρες λόγω της αδυναμίας της ΤτΕ να εκκαθαρίσει τις συναλλαγές, έρχεται να εντείνει το νευρικό κλίμα και να δώσει ενδεχομένως "άλλοθι" στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε χρηματιστήρια άλλων χωρών», επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ στην ανακοίνωσή του.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι συνέπειες «είναι σοβαρές και ίσως μη αντιστρέψιμες και οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε περιθωριοποίηση, καθιστώντας το μια μικρή αγορά με ελάχιστες συναλλαγές και με τεράστια ζημιά για την εθνική οικονομία γενικότερα».

Ο ΣΜΕΧΑ ζητά από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος «να τιμήσει τις πρόσφατες γραπτές δεσμεύσεις της περί διατήρησης προσωπικού ασφαλείας ακόμη και σε περίπτωση απεργίας, την δε Διοίκηση της ΕΧΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Εκτός λειτουργίας και σήμερα το Target

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τo ελληνικό τμήμα του συστήματος πληρωμών TARGET δεν λειτουργεί ούτε σήμερα. Χθες δεν έγινε καμία πληρωμή TARGET από και προς την Ελλάδα, αλλά νωρίς σήμερα η ΕΚΤ ανέφερε στην ενημερωτική της σελίδα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μέτρα, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν όλες τις λειτουργίες το συντομότερο δυνατόν.

"Καμία πληρωμή TARGET στην Ελλάδα και από/προς την Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. "Οι τράπεζες που έχουν ήδη ξεκινήσει πληρωμές στην Ελλάδα με αξία από σήμερα καλούνται να τις ακυρώσουν. Σε περίπτωση ανάγκης, οι τράπεζες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες και τα αντισυμβαλλόμενα μέρη".

Αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή της εξαγοράς μεριδίων κάθε κατηγορίας αμοιβαίων κεφαλαίων σήμερα και μέχρις ότου αποκατασταθούν η λειτουργία του Συστήματος Διακανονισμού και Λειτουργίας Εκκαθαρίσεως άϋλων τίτλων, της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) καθώς και των διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών.

Η ΤτΕ ζητεί να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου η απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού της, όπως αυτή εκδηλώθηκε, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΤτΕ σημειώνει ότι «η κήρυξη της απεργίας έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις και,ιδίως, ουδεμία προθεσμία προειδοποίησης».

Όπως υποστηρίζει, «παρά τον νόμο ομοίως ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Τράπεζας αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται τη διάθεση του προβλεπόμενου και συμφωνημένου, για την περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, προσωπικού ελάχιστης λειτουργίας, με συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Τράπεζας, ακόμη και όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως μεγάλης προτεραιότητας (Μηχανογραφικό Κέντρο, Συστήματα Πληρωμών, Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων του Δημοσίου, Διαχείριση Διαθεσίμων, κ.α.)».

«Η Διοίκηση της Τράπεζας -αναφέρεται στην ανακοίνωση- από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της απεργίας (με αίτημα μάλιστα που δεν ανάγεται στις αρμοδιότητες της Τράπεζας και δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να αντιμετωπισθεί εκ μέρους της) δεν παρέλειψε κάθε προσπάθεια συναινετικής και καλόπιστης διευθέτησης του προβλήματος το οποίο, ατυχώς, συνοδεύτηκε και από παρακώλυση εισόδου στους χώρους του Ιδρύματος». «Παράλληλα όμως -όπως υπογραμμίζεται- η Τράπεζα ζήτησε τη δέουσα δικαστική προστασία προκειμένου η απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού της, όπως εκδηλώθηκε, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική».

Καταλήγοντας, η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη διενέργεια των συναλλαγών της, η οποία θίγει τους συναλλασσόμενους με τους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα και το Δημόσιο.

Καπράλος: Χτύπημα κάτω από τη μέση

Για χτύπημα κάτω από τη μέση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή διακοπή λειτουργίας του συστήματος Τarget, λόγω της καθολικής απεργίας του προσωπικού της ΤτΕ -χωρίς την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας- και την κατά συνέπεια αδυναμία πραγματοποίησης εκκαθάρισης των συναλλαγών της 27/2.

Τέτοιου είδους ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος, θα οδηγήσουν σε σταδιακό αφανισμό τους επενδυτές και κρίνονται ως απαράδεκτες. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου τόνισε, επίσης, πως η αθέτηση των όρων της σύμβασης μεταξύ Χ.Α. και ΤτΕ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς η ομαλή λειτουργία της αγοράς τίθεται πλέον σε κίνδυνο.