Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 07:39

Κοντά στα 100 δολ. το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση καθώς φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τους στόχους παραγωγής του μετά την ανησυχία ότι η οικονομική συρρίκνωση θα περιορίσει τη ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αλλάξει το ύψος της παραγωγής του κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη μετά τη αναρρίχηση του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ στις 3 Μαρτίου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Chakib Khelil. Σημερινή έκθεση των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν για όγδοη εβδομάδα καθώς μειώθηκε η ζήτηση.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 99,73 δολ. το βαρέλι, 21 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,2% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 10:53 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν σήμερα έως τα 100,19 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 66% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ ο οποίος παράγει το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως θα συναντηθούν σήμερα στη Βιέννη.

Τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν χθες 2,93 δολ., ποσοστό 2,9%, κλείνοντας στα 99,52 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Φεβρουαρίου. Οι τιμές του αναρριχήθηκαν στα 103,95 δολ. στις 3 Μαρτίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν τις προηγούμενες επτά εβδομάδες και της βενζίνης άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας στις 27 Φεβρουαρίου.