Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 14:48

Η πρόοδος εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την πορεία εφαρμογής των 41 μέτρων κατά της ακρίβειας εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αυτή, μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Μέτρο: Ρύθμιση συσκευασίας εισαγομένων οπωροκηπευτικών προϊόντων

Περιεχόμενο: Απαγορεύεται η αλλαγή συσκευασίας οπωροκηπευτικών προϊόντων που εισάγονται προς πώληση στην ελληνική αγορά και επιτρέπεται μόνο η ανασυσκευασία για μικρές οικογενειακές συσκευασίες που δεν ξεπερνούν τα 3 ή 5 κιλά. Ο τύπος της συσκευασίας και οι σχετικές σημάνσεις ορίζονται πλέον ρητά σε αγορανομικό επίπεδο.

Πρόοδος εφαρμογής: Πλέον το μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή και για το σκοπό αυτό ήδη έχει γίνει ενημερωτική εκδήλωση στην Κεντρική Αγορά ώστε να πληροφορηθούν οι χονδρέμποροι το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης, και υπάρχει συνεργασία με τους φορείς των χονδρεμπόρων για την τήρηση της ρύθμισης. Τυχόν παράβαση του μέτρου συνεπάγεται επιβολή χρηματικής ποινής και φυλάκιση, μετά από παραπομπή στον Εισαγγελέα, δυνάμει του άρθρου 30 παρ. 15 του Αγορανομικού Κώδικα.

Μέτρο: Υποχρεωτική Αναγραφή χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής

Περιεχόμενο: Υποχρεωτική αναγραφή χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής, αν είναι διαφορετική, τόσο στα τυποποιημένα όσο και στα χύμα προϊόντα. Απαγορεύεται η με κάθε τρόπο αφαίρεση, αλλοίωση, παραποίηση αυτών των στοιχείων από την σήμανση του προϊόντος).

Πρόοδος εφαρμογής: Πλέον το μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή και για το σκοπό αυτό ήδη έχει γίνει ενημερωτική εκδήλωση στην Κεντρική Αγορά ώστε να πληροφορηθούν οι χονδρέμποροι το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης, και υπάρχει συνεργασία με τους φορείς των χονδρεμπόρων για την τήρηση της ρύθμισης. Τυχόν παράβαση του μέτρου συνεπάγεται επιβολή χρηματικής ποινής και φυλάκιση, μετά από παραπομπή στον Εισαγγελέα, δυνάμει του άρθρου 30 παρ. 15 του Αγορανομικού Κώδικα.

Μέτρο: Υποχρεωτική διακίνηση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές μόνο σε Κεντρικές Αγορές Ή πιστοποιημένους επαγγελματικούς χώρους.

Περιεχόμενο: Η πώληση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές θα γίνεται μόνο μέσω Κεντρικών Αγορών [Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα] και, όπου δεν υπάρχουν, σε επαγγελματικούς πιστοποιημένους χώρους (Νομαρχίες). Απαγόρευση χονδρικής πώλησης προς λιανεμπόρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την έδρα της Κεντρικής Αγοράς.

Πρόοδος εφαρμογής: Πλέον το μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή και ήδη, από τις 22.2.2008, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε εταιρείες χονδρικής που πωλούσαν οπωροκηπευτικά σε λιανέμπορους εκτός των Κεντρικών Αγορών. Οι επιχειρήσεις στις οποίες επεβλήθησαν τα πρόστιμα είναι οι κάτωθι: - Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Γεώργιος Ι. Αργυράκης», περιοχή Αιγάλεω - Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Δ. Βλάχος και Σια Ε.Ε.» (και καθ' υποτροπή), περιοχή Περιστέρι - Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς αγροτικών προϊόντων «Δημήτριος Π. Μπαμπανικολός», περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος - Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Σάββας Στερ. Παϊκος», περιοχή Ίλιον

Μέτρο: Υποχρεωτική διακίνηση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές μόνο σε Κεντρικές Αγορές ή πιστοποιημένους επαγγελματικούς χώρους.

Περιεχόμενο: Η πώληση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές θα γίνεται μόνο μέσω Κεντρικών Αγορών [Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα] και, όπου δεν υπάρχουν, σε επαγγελματικούς πιστοποιημένους χώρους [Νομαρχίες]. Απαγόρευση χονδρικής πώλησης προς λιανεμπόρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την έδρα της Κεντρικής Αγοράς.

Πρόοδος εφαρμογής: Πλέον το μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή και ήδη, από τις 22.2.2008, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε εταιρείες χονδρικής που πωλούσαν οπωροκηπευτικά σε λιανέμπορους εκτός των Κεντρικών Αγορών.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες επεβλήθησαν τα πρόστιμα είναι οι κάτωθι:

Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Γεώργιος Ι. Αργυράκης», περιοχή Αιγάλεω

Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Δ. Βλάχος και Σια Ε.Ε.» (και καθ’ υποτροπή), περιοχή Περιστέρι

Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς αγροτικών προϊόντων «Δημήτριος Π. Μπαμπανικολός», περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος

Επιχείρηση Εμπορίας Χονδρικώς οπωρολαχανικών «Σάββας Στερ. Παϊκος», περιοχή Ίλιον

Μέτρο: Πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές καυσίμων. Περιεχόμενο: Προτείνεται στην Ευρωπαικη Επιτροπή η διερεύνηση της δυνατότητας ενεργοποίησης - από μια τιμή οροφής και άνω στην τιμή του βαρελιού πετρελαίου - διορθωτικού μηχανισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα).

Πρόοδος εφαρμογής: Εστάλη σχετική επιστολή προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας κ. Αντρίς Πίμπαλγκς στις 20 Φεβρουαρίου 2008.