Κοινωνικά επιβεβλημένη χαρακτήρισε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, είναι στα όρια αντοχής του. Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή, η υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το 2013. Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές. Γενική απεργία της ΓΣΕΕ στις 19/3.
Κοινωνικά επιβεβλημένη χαρακτήρισε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, είναι στα όρια αντοχής του. Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/06/1485460.htm για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή, η υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το 2013.
«Το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας στους πολιτικούς συντάκτες τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/06/1485536.htm .
Όπως επεσήμανε, το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά, με γραφειοκρατικά προβλήματα, εξαιτίας πολυδιάσπασης υπηρεσιών, δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία.
Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992, σημειώνοντας ότι η σημερινή ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει σειρά από μέτρα προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσουν οι ανισότητες και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης.
Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές
- Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.
- Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.
- Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.
- Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.
- Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.
- Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.
Κίνητρα - Αντικίνητρα
- Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.
- Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων.
- Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.
Μητέρες ανηλίκων
- Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.
- Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.
- Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.
- Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.
Σε αντιστάθμισμα θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.
Επικουρικές συντάξεις
Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.
Ημερομίσθια για παροχές υγείας
Αυξάνουν σταδιακά, ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.
Θεσμικά μέτρα
Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Θεσμοθετούνται επίσης μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.
Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης.
ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 19/3
Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας 12:00 - 15:00 στις 12 Μαρτίου και 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 19 του μηνός αποφάσισε η ΓΣΕΕ ζητώντας την απόσυρση «του νομοσχεδίου των ασφαλιστικών ανατροπών, την προώθηση και ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της ΓΣΕΕ για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα την διεκδίκηση ικανοποιητικών ΣΣΕ».
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Συνομοσπονδία, τα μέτρα του ν/σ πλήττουν ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους (Γυναίκες - ΒΑΕ- Γενικά όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων και απορρίπτονται κατηγορηματικά ως απαράδεκτα και εξοντωτικά για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Πιο αναλυτικά η ΓΣΕΕ αποφάσισε:
1)3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας 12:00 έως 15:00 την ΤΕΤΑΡΤΗ 12/3/08
2)24ωρη Γενική Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 19/03/08
3)Την πραγματοποίηση Απεργιακών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων τις ημέρες αυτές στην Αθήνα (στις 12/03/08 το Συλλαλητήριο θα γίνει 13:00 στο Σύνταγμα) και σ΄όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
4)Έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για την λήψη αποφάσεων.
5)Να ζητηθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο
Δημοκρατίας κύριο Κ. Παπούλια.
6)Συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ 11/3/08
ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στη φιλοσοφία Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση επιχειρεί ολική επαναφορά στην ασφαλιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρατήρησε από την πλευρά της η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Η περίφημη κυβέρνηση Μητσοτάκη που τόσα δεινά συσσώρευσε στον ελληνικό λαό βλέπουμε τώρα να έρχεται άλλη μία φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ και να την θεσμοθετεί ... Με αυτή την ολική επαφορά σε ένα μαύρο παρελθόν για τον ελληνικό λαό, έρχεται και μας λέει ο πρωθυπουργός ότι προχωράει μπροστά, ότι προχωράει στο μέλλον», παρατήρησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση του ν/σ μαζί με την εισηγήτρια ΚΤΕ Απασχόλησης Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Η κυβέρνηση -πρόσθεσε - με τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμάνεται το διάλογο και τη διαφάνεια, επιλέγοντας να το καταθέσει λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το τριήμερο της Αποκριάς και χωρίς να το δώσει πριν στα κόμματα και τους δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις, αλλά δεν θα το πετύχει, καθώς είναι δεδομένη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών που πλήτονται, υπογράμμισε.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι αλλαγές που επιχειρεί στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σύστημα, χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και χωρίς χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια ΚΤΕ Απασχόλησης του Κινήματος κ. Χριστοφιλοπούλου, με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται τέσσερις μαχαιριές: Η πρώτη, είπε, αφορά τις περικοπές συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η δεύτερη τις εργαζόμενες μητέρες, η τρίτη την ενοποίηση των ταμείων κι η τέταρτη το ταμείο αλληλεγγύης γενεών.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι το 1999 η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε συναινέσει στη δημιουργία του και σήμερα το καταργεί, καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάργησή του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης της ΔΕΗ, που έχει ως στόχο το ξεπούλημά της.
Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα τρία "δεν" του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να γίνουν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν ήταν μία πρόκληση για τον ελληνικό λαό», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Απασχόλησης, ομολογεί ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν και τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν, θίγοντας το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργώντας χώρο για τις ιδιωτικές εταιρείες.
«Θα δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε αυτές τις ρυθμίσεις και δεσμευόμαστε ότι αν αυτές οι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις περάσουν έχουν ημερομηνία λήξης που είναι οι επόμενες εκλογές», κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Το ν/σ ξεζουμίζει τους εργαζόμενους ανέφερε το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/06/1485636.htm , για μεταρρύθμιση-φονιά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/06/1485672.htm . Για το χειρότερο ν/σ που θα μπορούσε να φέρει μια κακή κυβέρνηση μίλησε ο ΛΑΟΣ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/06/1485642.htm .