Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 07:42

Πάνω από τα 105 δολ. το πετρέλαιο

Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα έναντι του ευρώ, ωθώντας τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής συμπεριλαμβανομένου και του αργού.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 3,7% αυτήν την εβδομάδα μετά την υποχώρηση του δολαρίου, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του και αντάρτες στην Κολομβία ανατίναξαν έναν αγωγό. Οι τιμές του αργού στηρίχθηκαν σε υψηλά επίπεδα μετά και από την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ στις 5 Μαρτίου, η οποία έδειξε απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων του πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 105,60 δολ. το βαρέλι, 13 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:01 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν 95 σεντς, ποσοστό 0,9%, κλείνοντας στα 105,47 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στον πληθωρισμό. Η Federal Reserve έχει μειώσει από τον Σεπτέμβριο τα διατραπεζικά επιτόκια για δάνεια κατά 2,25%.

Η διστακτικότητα της ΕΚΤ να ακολουθήσει τη νομισματική πολιτική της Fed των ΗΠΑ στη μείωση των επιτοκίων ώθησε το ευρώ στα επίπεδα ρεκόρ του 1,5395 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,5378 στις 9:27 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 102,76 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:57 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 97 σεντς, ποσοστό 1%, κλείνοντας στα 102,61 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ. Τα συμβόλαια άγγιξαν τα 102,95 δολ. τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα μιας ημέρας.