Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 16:15

Πάνω από τα 1,55 δολάρια το ευρώ

ΞΕΠΕΡΑΣΕ το φράγμα των 1,55 δολαρίων το ευρώ καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ανήλθε στα 1,5503 δολάρια έναντι 1,5445 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Ώθηση στο ενιαίο νόμισμα δίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης στο 4%, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε τη δέσμευση της ΕΚΤ στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αρνούμενος να ασχοληθεί περισσότερο με το «ράλι» του ευρώ -παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε στο πλαίσιο της συνόδου του G10 στη Βασιλεία.

Παράλληλα, παραμένει ασαφές εάν η οικονομική επιβράδυνση, οι δύσκολες συνθήκες δανεισμού ή το κλίμα αστάθειας στις αγορές αποτελούν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Η πολιτική της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Fed, η οποία προβαίνει σε «γενναίες» μειώσεις επιτοκίων, ενώ προβλέπεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού.

Στο 2,7% «βλέπουν» οι οικονομολόγοι τον πληθωρισμό φέτος

Στο 2,7% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters, το ποσοστό του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και τροφίμων.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων, αν και είναι υψηλότερες από αυτές στη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου (2,5%), δεν ξεπερνούν αυτήν της ΕΚΤ που κάνει λόγο για 2,9%.

Τέλος, αύξηση κατά 0,2% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 3,2%, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη στατιστική υπηρεσία INSEΕ.

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού παρέμεινε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Ποιος φοβάται το Σούπερ Ευρώ;, άρθρο του Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκής οικονομίας στην Bank of America http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/12/1487057.htm .