Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 18:30

ETUC: Επικίνδυνη εξάπλωση επισφαλών θέσεων εργασίας στην ΕΕ

Για επικίνδυνη εξάπλωση επισφαλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη κάνουν λόγο τα ευρωπαϊκά εργατικά σωματεία και καλούν τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να τη σταματήσουν.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση για την προώθηση ποιοτικών θέσεων εργασίας θέτοντας όρια στη χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προσφέροντας καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους σε θέσεις μερικής απασχόλησης και βελτιώνοντας τους μισθούς των παροδικά εργαζομένων».

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (ETUC) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα -εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες- ο αριθμός των συμβασιούχων (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) στο χώρο της ΕΕ αυξήθηκε κατά 10 εκατ. από το 1997 και πλέον ανέρχονται σε 32 εκατ. ή 14,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Η έκθεση δείχνει ότι 40 εκατ. εργαζόμενοι (περίπου το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού) εργάζονται στην παρούσα φάση σε θέσεις μερικής απασχόλησης και, επιπλέον, 31 εκατ. από αυτούς είναι κακοπληρωμένοι.

Στους εργαζόμενους έχουν πει να είναι πιο ευέλικτοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς, «όμως (όπως σημειώνει) η εμπειρία δείχνει ότι η αποδυνάμωση των εργατικών δικαιωμάτων δεν δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες - απλώς μετατρέπει ασφαλείς δουλειές σε επισφαλείς και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με την ETUC, όλο και περισσότεροι εργοδότες αρνούνται στους εργαζόμενους την προστασία που προσφέρουν τα συμβόλαια αορίστου χρόνου, κρατώντας τους σε συμβόλαια ορισμένου χρόνου για πολλά συνεχόμενα έτη. Επίσης, πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους στη βάση μερικής απασχόλησης, αλλά στη συνέχεια τους εξαναγκάζουν να δουλεύουν πλήρες ωράριο, αποφεύγοντας να πληρώσουν τις εισφορές για το επιπλέον εισόδημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο