Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 21:04

Βουλή - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό ν/σ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατά την πρωινή τους ακρόαση.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως μελλοντικά θα να προτείνει και ρύθμιση για εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους βουλευτές μετά από 8ετή θητεία (αντί για 4ετή που ισχύει σήμερα).

Επίσης κατά την επί των άρθρων συζήτηση η κ. Πετραλιά πρότεινε την ένταξη των τεχνικών της ραδιοτηλεόρασης στο Ενιαίο Ταμείο Τύπου, μετά από εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης - κάτι που έγινε αποδεκτό.

Κατά τα άλλα, στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που εκλήθησαν προς ακρόαση, κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε διαδικασίες εξπρές για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, και ζήτησε εκ νέου την απόσυρσή του.

Εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φάκα», που θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, μίλησε για «διαχειριστικό χαρακτήρα» στο νομοσχέδιο και συμφώνησε με τις ενοποιήσεις, «υπό τον όρο να συγκλίνουν προς τα πάνω». Ο κος Αρμενάκης έκρινε ως θετικές τις διατάξεις για την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας, ζήτησε ωστόσο και επέκταση των παροχών προς τις εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, για τον οποίον κατήγγειλε, ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική του διάρθρωση.

Την έντονη αντίθεσή του, με αιχμή τις αυξήσεις ορίων ηλικίας ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις γυναίκες, επανδιατύπωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, ανέφερε ότι οι επικουρικές συντάξεις του κλάδου του θα μειωθούν έως και 64% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το πρόσχημα της διοικητικής συγχώνευσης, ενοποιεί ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά τους».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε με τη σειρά του ότι με το νομοσχέδιο θίγονται σημαντικά οι νέοι εργαζόμενοι που θα θελήσουν σύνταξη πριν από τα 67 τους χρόνια και πως στο ΙΚΑ, μια γυναίκα που έχει εξασφαλίσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με 10.000 ένσημα σε ηλικία 55 ετών, θα έχει μειωμένη σύνταξη 31,2%.

Ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ευάγγελος Μπουζούλας, ζήτησε την αυτοτέλεια του ταμείου της και «επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του σωματείου» αναφορικά με την μέχρι σήμερα διαχείριση των οικονομικών του.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο οποίος υποστήριξε πως οι διατάξεις του σχετικά με την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία για την προστασία της περιουσίας των πολιτών.

Τον έλεγχο των αποθεματικών των ταμείων, διέκρινε και ως απώτερο σκοπό του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Παξινός, προβλέποντας πως θα υπάρξει μελλοντική, δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, οπότε θα υπάρξει και η πλήρης ενοποίησή τους.

Αντιρρήσεις κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Σταμάτης Πίνης.

Τέλος, υπήρξαν ενστάσεις περί της μη ύπαρξης αναλογιστικών μελετών για την ευρωστία των ταμείων, όπως επίσης και για τον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των νέων ασφαλιστικών φορέων, καθώς η επιλογή τους επαφίεται - όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων - στην κρίση του υπουργού Απασχόλησης.

Απαντώντας, η κ. Πετραλιά διευκρίνισε πως αναλογιστικές μελέτες υπάρχουν και κατέθεσε έναν ογκώδη φάκελο στα Πρακτικά.

Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, περί της μη διενέργειας διαλόγου, η κα Πετραλιά υποστήριξε πως «ο διάλογος έγινε τον Νοέμβριο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα» και πως η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, «αρκεί να δίνεται και λύση. Όταν ο διάλογος γίνεται ως πρόσχημα για τη μη λύση, αυτού του είδους ο διάλογος είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ