ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ παραμένει η κυβέρνηση στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση παρά τις έντονες αντιδράσεις της πλειονότητας των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτές εκφράστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε για δεύτερη ημέρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά επέμεινε, παρά την επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου, ότι τα τρία «δεν» του πρωθυπουργού (δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας) ισχύουν.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι υπάρχει και ένα τέταρτο «δεν», ότι δηλαδή δεν θίγονται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης σέβεται στην πλειονότητά τους τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και αυτό για να μην αιφνιδιαστούν οι πολίτες γιατί τους σεβόμαστε και μας ενδιαφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Η υπουργός Απασχόλησης υποστήριξε, πάντως, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» με γνώμονα τη θωράκιση των δικαιωμάτων των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αλλά και τη διασφάλιση των επόμενων γενεών. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, καθώς δεν φοβάται το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.
Η κα Πετραλιά χαρακτήρισε «γάγγραινα» για το ασφαλιστικό σύστημα την εισφοροδιαφυγή τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιφέρει ισχυρό χτύπημα σε αυτό το φαινόμενο.
«Όχι πια άλλες ρυθμίσεις… τέρμα οι χαριστικές ρυθμίσεις. Προχωρούμε σε αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την ταύτιση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας» δήλωσε. Σημείωσε δε ότι με την ενοποίηση των Ταμείων θα καταστεί πιο εύκολη η διασταύρωση στοιχείων μέσω συμβατών συστημάτων μηχανοργάνωσης.
Οσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ σχετικά με την ενοποίηση του ταμείου τους, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι δεν δικαιούνται να κάνουν λόγο περί «ληστρικής επιδρομής» στο ταμείο τους, αφού η μόνη αλλαγή που επέρχεται είναι η ένταξή τους στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.
Αναφερόμενη παράλληλα στην επίμαχη διάταξη για το ύψος των επικουρικών συντάξεων η κα Πετραλιά τόνισε ότι αυτά που ακούγονται αποτελούν τη «μισή αλήθεια», καθώς το 20% αποτελεί κατώτατο και όχι ανώτατο όριο. «Αν ένα ταμείο μπορεί να αποδείξει με αναλογιστική μελέτη ότι είναι σε θέση να αντέξει, τότε ας δώσει όσο θέλει χωρίς κανένα περιορισμό» ξεκαθάρισε η κα Πετραλιά.
Οσον αφορά δε τα ζητήματα μητρότητας η υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει «πολυάριθμα καινοτόμα μέτρα».
Νέες ρυθμίσεις
Εν τω μεταξύ, η κα Πετραλιά έκανε δεκτή πρόταση σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση πλήρους οκταετούς κοινοβουλευτικούς θητείας, έναντι τετραετούς που ισχύει σήμερα. Τίθεται δε όριο ηλικίας για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα η συμπλήρωση 65 ετών.
Η υπουργός Απασχόλησης αποδέχτηκε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ένταξη των τεχνικών των ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Τύπου. Η ένταξη θα γίνει έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου και εφόσον προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες.