Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 10:35

«Καλπάζει» η τιμή του πετρελαίου

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ρεκόρ καταρρίπτουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου, ενώ χθες έσπασαν και το «φράγμα» των 110 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, μετά την ισχυρότατη εξασθένηση της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ, η οποία έχει στρέψει τους επενδυτές στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 109,49 δολάρια το βαρέλι, μια «ανάσα» από το ιστορικό ρεκόρ των 110,20 δολαρίων το βαρέλι στο οποίο αναρριχήθηκε την Τετάρτη. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 49 σεντς στα 105,78 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, σημείωσε νέο ρεκόρ στα 106,45 δολάρια.

Το ράλι των τιμών έχει πυροδοτηθεί από την ραγδαία πτώση του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, εν μέσω εικασιών ότι τα σχέδια της Federal Reserve για δανεισμό κεφαλαίων ύψους 200 δισ. δολαρίων στα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Το ευρώ διεύρυνε σήμερα τα κέρδη του έναντι του δολαρίου και ανήλθε στο ρεκόρ του 1,5592 δολ. Χθες, έκλεισε στο 1,5551 δολ.

Η άνοδος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κατάφερε να επισκιάσει και τα υψηλότερα των αναμενόμενων αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, τα αποθέματα αργού εκτοξεύτηκαν κατά 6,18 εκατ. βαρέλια και έφτασαν στα 311,6 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών που «έβλεπαν» άνοδό τους κατά 1,68 εκατ. βαρέλια.

Υψηλότερα ήταν επίσης και τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 1,69 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο αμερικανικό δολάριο, τις κερδοσκοπικές κινήσεις, τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτά τα τρία θέματα μαζί επισκιάζουν τα θεμελιώδη στοιχεία», εκτιμά ο Πίτερ ΜακΓκουάι, διευθύνων σύμβουλος της Commodity Warrants Australia.