Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 10:20

Αγορές υπό ναυπήγηση πλοίων εξετάζει η ΤΕΝ

ΕΤΟΙΜΟΣ να εκμεταλλευθεί τυχόν ακυρώσεις συμβολαίων ναυπήγησης δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation (TEN), Νίκος Τσάκος, προκειμένου η εταιρεία του να αποκτήσει πλοία σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Η πιστωτική κρίση έχει αγγίξει και τις ναυτιλιακές και ναυπηγικές χρηματοδοτήσεις. Οι πρώτες ακυρώσεις παραγγελιών «ακούστηκαν» σε ορισμένα ναυπηγεία της Απω Ανατολής, ειδικά στα δεξαμενόπλοια. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο κ. Τσάκος, αυτή η εξέλιξη προσφέρει ευκαιρίες για αγορές πλοίων σε φθηνότερες και καλύτερες τιμές απ' ό,τι στο παρελθόν.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ναυπηγεία πάνω σε παραγγελίες που έχουν ακυρωθεί και ίσως κάποιες εξαγορές πλοίων ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε.

Η υφέρπουσα πιστωτική στενότητα σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι πλοιοκτήτες κυρίως απ' όλους τομείς που τα προηγούμενα χρόνια έσπευσαν να τοποθετήσουν παραγγελίες και στα δεξαμενόπλοια λόγω της καλής αγοράς τώρα θέλουν να αποχωρήσουν δημιουργούν ευκαιρίες αγοράς πλοίων, σε χαμηλότερες τιμές σε όσες ναυτιλιακές εταιρείες διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και μεγάλη πιστοληπτική δυνατότητα.