Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 17:17

Κ. Καραμανλής: Η μείωση των ρύπων απαιτεί μία δύσκολη ισορροπία

Τη θέση της χώρας μας στα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - δηλ. την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας- παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων που αφορά την περίοδο 2008 και 2010. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη διατήρηση της ανάπτυξης του 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και τη μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. "Ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον θα είναι η γνώση και η καινοτομία και γι' αυτό οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της κινητικότητας των επιστημόνων και των φοιτητών στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι "27" αναγνώρισαν εκ νέου σήμερα τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως κύριο μοχλό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και εγκρίθηκαν μία σειρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και σε δημόσιους οργανισμούς.

Όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να υπάρξει μείωση των εκπομπών ρύπων. Σημείωσε ότι η επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα είναι πρωταρχικής σημασίας και ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει το καθοδογητικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας φυσικά την ευθύνη που της αναλογεί στον αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι θετική επί της αρχής, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, τόνισε ότι το θέμα της μείωσης των ρύπων απαιτεί συχνά μία δύσκολη ισορροπία, καθώς οφείλει να συνδυάζει την προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο -κατέληξε ο Ελληνας πρωθυπουργός- εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου.