Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, οι μετοχές στις ΗΠΑ και το δολάριο διολίσθησε ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα μετά την απόφαση της Federal Reserve για έκτακτη συνεδρίαση για τη μείωση των προνομιακών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την συμφωνία της JPMorgan Chase & Co. Να αγοράσει την Bear Stearns Cos. προς 2 δολ. ανά μετοχή.

Ολοι οι ασιατικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της National Australia Bank Ltd. Στο Σύδνεϋ και της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. στο Τόκυο. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 5% και ο Topix στο Τόκυο σημείωσε απώλειες 4%. Το δολάριο διολίσθησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών έναντι του γιέν, στα 96 γιέν. Ανοδικά και σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός.

Η απόφαση της Federal Reserve που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τη διαπραγμάτευση των μετοχών στην Ασία έχει στόχο την αποφυγή της περαιτέρω οικονομικής κατάρρευση.

Το δολάριο υποχώρησε έως τα 95,76 γιέν, επίπεδα στα οποία είχε να υποχωρήσει από τον Αύγουστο του 1995 μετά την ανακοίνωσε της Fed ότι θα μειώσει τα επιτόκια στα άμεσα δάνεια των εμπορικών τραπεζών κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%. Τα ιαπωνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο ωθώντας τις αποδόσεις 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,21%.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε απώλειες 2,2% φθάνοντας στις 133,01 μονάδες στις 11:54 π.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε 4,2%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε απώλειες 2,8%, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 3,2%.