Σε 220 ανέρχονται οι περιπτώσεις συγγενών αποβιωσάντων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να εισπράττουν τις συντάξεις αφού δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινοποιώντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών στους οποίους καταβαλλόταν η σύνταξη, οι οποίοι κι επέστρεψαν 1,5 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. ¶λλο ένα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επιστραφεί σύντομα, ενώ διερευνώνται οι όποιες ποινικές ευθύνες.
Ο εντοπισμός των παράνομα χορηγούμενων συντάξεων έγινε χάρις στη λειτουργία μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ταυτοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση του ΑΦΜ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου σε ποσοστό 90% μέχρι τώρα.
Με τον τρόπο αυτό, κατέστη εφικτό να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων με την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος TAXIS και του Πληροφοριακού Συστήματος Συντάξεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Για το θέμα έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και αρμόδιων στελεχών. Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των ως τώρα ενεργειών και δόθηκαν οδηγίες για επέκταση της διαδικασίας διασταύρωσης των στοιχείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης προστασίας του δημοσίου χρήματος.