Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 23:37

Fed: Mείωση επιτοκίου κατά 0,75% - Ράλι στη Wall Street

TH MEIΩΣΗ του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% αποφάσισε σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο πλαίσιο της προσπάθειας της να αποτρέψει το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με ψήφους 8-2, το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 2,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2005. Αρκετοί αναλυτές περίμεναν πάντως μεγαλύτερη μείωση. Στα ύψη οι μετοχές των Lehman Brothers και Goldman Sachs. Θεαματική ανάκαμψη του δολαρίου.

TH MEIΩΣΗ του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% αποφάσισε σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο πλαίσιο της προσπάθειας της να αποτρέψει το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με ψήφους 8-2, το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 2,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2005. Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από μια σειρά έκτακτων μέτρων που είχε ανακοινώσει η τράπεζα, προκειμένου να αναχαιτίσει την επέκταση της οικονομικής κρίσης.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν πάντως ότι η Fed ενδεχομένως να μείωνε το βασικό της επιτόκιο κατά 1%.

Στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν.

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η Fed ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ράλι στη Wall Street

Παρά τη μικρότερη του αναμενόμενου μείωση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών με πρωταγωνιστή το χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,51% και τερμάτισε στις 12.392,66 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 1.330,74 μονάδες με κέρδη 4,24%. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 2.268,26 μονάδες αυξημένος κατά 4,19%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από το Μάρτιο του 2003.

Θεαματική άνοδο κατά 46,4% και 16,3% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές των επενδυτικών τραπεζών Lehman Brothers και Goldman Sachs. Οι εν λόγω εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών μετριάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Μεγάλη άνοδος του δολαρίου

Tη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα εννέα ετών σημείωσε το δολάριο έναντι του γιεν, ενώ κέρδισε έδαφος και έναντι του ευρώ, στον απόηχο της μικρότερης του αναμενόμενου μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο κατά 2,5%, στα 99,75 γιεν, έναντι 97,33 γιεν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, το ευρώ υποχώρησε στα 1,5628 δολάρια έναντι 1,5729 δολαρίων τη Δευτέρα.

Ώθηση στο δολάριο έδωσαν και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών Goldman Sachs και Lehman Brothers.