Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 07:51

Υποχωρεί το αργό

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ θα περιορίσει τη ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 8,9% από τα επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα ακολουθώντας τις απώλειες του χρυσού, του σταριού και των μετάλλων, καθώς ισχυροποιήθηκε το δολάριο περιορίζοντας την ανάγκη για εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκαν 3,2% χαμηλότερα από πέρυσι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 70 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 101,84 δολ. το βαρέλι στις 2:52 μ.μ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο βρίσκεται 80% υψηλότερα από πέρυσι. Τα συμβόλαιά του αναρριχήθηκαν στα 111,80 δολ. το βαρέλι στις 17 Μαρτίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Τα συμβόλαια του Μαΐου υποχώρησαν 6,3% αυτήν την εβδομάδα. Δεν έχουν σημειωθεί μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από την εβδομάδα που έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Αυτή ήταν η πρώτη εβδομαδιαία υποχώρηση του πετρελαίου σε επτά εβδομάδες.

Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, τα οποία άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ καθώς υποχώρησαν οι μετοχές και τα νομίσματα, δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικά καθώς τώρα οι επενδυτές πρέπει να απελευθερώσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες τους από άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχώρησε 34 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 100,38 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Το μπρεντ υποχώρησε 6,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο, καθώς είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών.