Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 17:47

Νέες μορφές αντιδράσεων από τα συνδικάτα

ΕΝΩ την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αντιδράσεις των θιγομένων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όπως τονίζουν κορυφαίοι συνδικαλιστικοί παράγοντες. Στο μεταξύ δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση να ανοίγει νέα μέτωπα σύγκρουσης με τους εργαζομένους όσον αφορά το ωράριο καταστημάτων την Κυριακή, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΝΩ την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αντιδράσεις των θιγομένων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όπως τονίζουν κορυφαίοι συνδικαλιστικοί παράγοντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανώσεις έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την προσφυγή κατά του νέου νόμου σε ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια, τη στήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε κλάδο εργαζομένων, όπου θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ θα στηρίξουν και την πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση να ανοίγει νέα μέτωπα σύγκρουσης με τους εργαζομένους όσον αφορά το ωράριο καταστημάτων την Κυριακή, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.

Στο μεταξύ το ασφαλιστικό, αλλά και μια σειρά από άλλα θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα της χώρας, θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε το αίτημα που του απηύθυναν οι πρόεδροι των φορέων των μηχανικών, των νομικών, των συντακτών και των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, και των υγειονομικών.

Υπέρ του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό τάχθηκαν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των κλαδικών και εργασιακών συλλόγων των μηχανικών κατά την κοινή σύσκεψη που είχαν με το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Θεωρούν ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να υπάρξει ο διάλογος που δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ στις χώρες της Ε.Ε. ο αντίστοιχος κράτησε από τρία έως εννιά χρόνια. Εξάλλου συνεχίζονται ως το τέλος του μήνα οι κινητοποιήσεις της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως, επίσης, η αποχή των εκπροσώπων του ΤΕΕ από όλες τις επιτροπές.

Νέα απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, που βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, με σχετική εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στο σύνολό του στη Βουλή, στο πλαίσιο των αντιδράσεων του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων για το ασφαλιστικό.

Η ΟΤΟΕ ξεκίνησε ήδη τη συλλογή υπογραφών ζητώντας δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό και τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα κατατεθούν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων και συνταξιούχων.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον OTE

Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση της αγοράς του 20% περίπου των μετοχών από την Deutsche Telecom, γεγονός που εκτιμούν ότι ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Την αρχή των κινητοποιήσεων έκαναν από σήμερα οι τεχνικοί του ΟΤΕ, ύστερα από απόφαση του σωματείου τους ΠΕΤ-ΟΤΕ, το οποίο απαριθμεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από την Τετάρτη και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με τη μορφή τριών επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο του Οργανισμού στο Μαρούσι.

Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ «για την αποτροπή εκποίησης του ΟΤΕ με την εκχώρηση και του μάνατζμεντ στη Deutsche Telekom», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι «εκποιούνται όχι μόνο τα ασημικά αλλά και τα «οικογενειακά κειμήλια» της χώρας μέσω μιας απαράδεκτης μεθόδευσης και συναλλαγής με ιδιωτικά κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια».

Οι δικηγόροι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι δικηγόροι των Αθηνών, από σήμερα, Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008, θα ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους.