Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 18:13

Νέες υπηρεσίες για τα μέλη της ΕΧΑΕ

Σειρά νέων υπηρεσιών προς τα μέλη του ανακοίνωσε ότι προσφέρει ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, μετά τις αλλαγές που προέκυψαν με την έναρξη εφαρμογής της οδηγίας MiFID και την απελευθέρωση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ανισορροπία κόστους που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ισχύ του φόρου επί των συναλλαγών, ο Όμιλος προσαρμόζει τις χρεώσεις των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Στόχος των νέων υπηρεσιών είναι αφενός να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των Μελών προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη γνωστοποίηση συναλλαγών και τη μετασυναλλακτική διαφάνεια, όπως προκύπτουν από την Οδηγία MiFID, και αφετέρου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το δανεισμό τίτλων στην αγορά μετοχών και την τακτοποίηση των μετοχολογίων. Συγκεκριμένα:

• Τα Μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μπορούν - εφόσον το επιθυμούν - να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις μετασυναλλακτικής διαφάνειας (post trade transparency service - PTTS) μέσω της ΕΧΑΕ. Η υποχρέωση μετασυναλλακτικής διαφάνειας, όπως προκύπτει από τη MiFID, ορίζει ότι το Μέλος που πραγματοποιεί εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, οφείλει εντός τριών λεπτών να τη γνωστοποιεί στην επενδυτική κοινότητα. Η υποδομή που παρέχει η ΕΧΑΕ για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μπορεί να ικανοποιεί τόσο ελληνικές όσο και ξένες μετοχές που διαπραγματεύονται στις οργανωμένες αγορές της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανακοινώσεις που αφορούν τη σύναψη εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, θα διαχέονται μέσω των συστημάτων της ΕΧΑΕ (data feed) με ετήσιο κόστος 3.600 ευρώ ανά Μέλος, το οποίο θα ισχύει μέχρι και για 1.000 γνωστοποιήσεις.

• Παρέχεται η δυνατότητα δανεισμού τίτλων στην αγορά μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί απελευθέρωσης των πράξεων δανεισμού. Για κάθε κίνηση μεταφοράς αξιών που θα πραγματοποιείται για δανεισμό τίτλων, θα υπάρχει χρέωση 35 ευρώ ανά κίνηση και ανά συμβαλλόμενο, η οποία είναι αντίστοιχη με τις τιμές που ισχύουν στα υπόλοιπα αποθετήρια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία της ελληνικής αγοράς.

• Θεσπίζεται κατώτερη χρέωση 150 ευρώ για κάθε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, που παρέχει το βιβλίο εντολών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

• Προσφέρεται νέα υπηρεσία για τη μεταφορά τίτλων μεταξύ θεματοφυλάκων (reregistration) για την τακτοποίηση των μετοχολογίων. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα χρεώνεται 10 ευρώ για κάθε αίτηση τακτοποίησης ανά μετοχή, δίνοντας τη δυνατότητα τακτοποίησης των μετοχολογίων των εισηγμένων εταιριών, όπου αυτό απαιτείται, προωθώντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια στην αγορά.

• Τέλος, η ΕΧΑΕ προσφέρει μια νέα προαιρετική υπηρεσία για να διευκολύνει τα Μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για γνωστοποίηση των συναλλαγών τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (transaction reporting system). Η υπηρεσία, η οποία έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2007, θα παρέχεται χωρίς χρέωση στα Μέλη μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2008. Από την 1η Ιουλίου 2008, για κάθε μέλος που θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας το κόστος θα ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά μήνα και θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι παραπάνω υπηρεσίες που παρέχει ο Όμιλος ΕΧΑΕ, αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειές του να σταθεί δίπλα στα Μέλη του κατά το μεταβατικό στάδιο της απελευθέρωσης της αγοράς, στη μετά-MiFID εποχή. Οι νέες χρεώσεις τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2008, εκτός από τη χρώση για το σύστημα γνωστοποίησης συναλλαγών (transaction reporting system), η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2008.