Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 13:40

Κ. Καραμανλής: Η διόγκωση της φτώχειας ακυρώνει τα επιτεύγματα της προόδου

Παρά την ραγδαία αύξηση του πλούτου σε όλο τον κόσμο, η φτώχεια γίνεται ολοένα και πιο μαζική. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του σήμερα το μεσημέρι, στο 6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας, που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όταν η φτώχεια σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι όλοι οι πόλεμοι συνολικά στον πλανήτη, τότε εκτίθεται όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος. Χαρακτήρισε υπέρτατη και επείγουσα υποχρέωση όλων τον πόλεμο κατά της φτώχειας και τόνισε ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στον αγώνα για τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της φτώχειας είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της Λισαβόνας.

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η παγκόσμια συμμαχία πόλεων δείχνει το δρόμο της συστράτευσης των πολιτών απέναντι στη φτώχεια και είπε ότι οι λύσεις για παγκόσμιες προκλήσεις μπορεί να έχουν αφετηρία σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Η διόγκωση της φτώχειας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ακυρώνει τα επιτεύγματα της προόδου, γιατί περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στα επιτεύγματα αυτά. "Επιτεύγματα μόνο για λίγους δεν πάνε τις κοινωνίες μπροστά", είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και επεσήμανε ότι η πόλη της Αθήνας είναι πρωτοπόρα σ' αυτή την προσπάθεια.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων