Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 07:03

Ανακάμπτει το δολάριο

ΑΝΕΚΑΜΨΕ το δολάριο μετά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρησή του έναντι του ευρώ από το 2004 και τη μεγαλύτερη υποχώρησε σε χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας έναντι του γιέν.

Το δολάριο εκτιμάται ότι θα αναρριχηθεί 1,7% στο 1,55 ανά ευρώ και διατηρηθεί με ελαφρά διαφοροποίηση κοντά τα 100 γιέν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 40 αναλυτών και οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Με την έναρξη του έτους οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το δολάριο θα ισχυροποιηθεί στο 1,48 δολ. ανά ευρώ και στα 110 γιέν.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 7,6% έναντι του ευρώ το τελευταίο τρίμηνο στο 1,5788. Διολίσθησε 10,8% φθάνοντας στα 99,69 γιέν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αντίστοιχη που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο του 1999, καθώς η υποχώρηση των μετοχών από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης έως το Χρηματιστήριο του Τόκυο και οι ζημίες στις πιστωτικές αγορές οδήγησαν τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις τα οποία αγόρασαν με χαμηλότοκα δάνεια στην Ιαπωνία.

Τα επιτόκια της Bank of Japan βρίσκονται στο 0,5% από 2,25% που είναι στις ΗΠΑ και 4% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα επιτόκια στην Ελβετία, άλλη πηγή για κεφάλαια που αφορούν τα carry trades, βρίσκονται στο 2,75%.

Το δολάριο υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο έναντι και των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων στον κόσμο, εκτός του δολαρίου του Καναδά, του ουόν της Ν. Κορέας και του ραντ της Ν. Αφρικής. Σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του ελβετικού φράγκου κατά 12,4% και αναρριχήθηκε 2,7% έναντι του δολαρίου του Καναδά, 5,9% έναντι του ουόν και 17,9% έναντι του ραντ. Εναντι της βρετανική λίρας το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.