Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 07:28

Κοντά στα χαμηλότερα εβδομάδας το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, καθώς εικάζεται ότι η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Οι προμήθειες – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News – αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, η ενδέκατη αύξηση σε 12 εβδομάδες. Το υπουργείο Ενεργείας της χώρας θα ανακοινώσει σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 101,17 δολ. το βαρέλι, 19 σεντς υψηλότερα, στις 10:08 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο βρίσκεται 53% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 60 σεντς, ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στα 100,98 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδο του δολαρίου που περιόρισε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο χθες – τη μεγαλύτερη έναντι του ευρώ – σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 111,80 δολ. το βαρέλι στις 17 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη καθώς οι επενδυτές αγόρασαν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής λόγω της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος.

Χθες το δολάριο αναρριχήθηκε 1,1% έναντι του ευρώ και άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα έναντι του γιέν από τις 12 Μαρτίου. Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών σημείωσε χθες άνοδο 1,7% πριν κινηθεί πτωτικά.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 100,55 δολ. το βαρέλι, στις 10:10 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 13 σεντς κλείνοντας στα 100,17 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαιά του άγγιξαν τα 108,02 δολ. το βαρέλι, επίπεδα ρεκόρ, στις 14 Μαρτίου.