Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 10:06

Σε εκκρεμότητα οι συζητήσεις η νέα ΣΣΕ της ΟΤΟΕ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ παραμένει το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Η διαδικασία δεν μπορεί να αρχίσει επειδή δεν έχουν δοθεί οι εξουσιοδοτήσεις που προβλέπονται στο Νόμο 1876, για τον ορισμό των εκπροσώπων - διαπραγματευτών από την πλευρά των διοικήσεων τραπεζών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθούν εξουσιοδοτήσεις από διοικήσεις τραπεζών που καλύπτουν το 70% του συνόλου των απασχολούμενων στον κλάδο.

Eξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνδικαλιστικούς κύκλους, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εξουσιοδοτήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, την Αγροτική, Γενική, Marfin Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Aspis Bank και ορισμένες ξένες τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξουσιοδότηση εστάλη τις τελευταίες ημέρες και από την Εμπορική Τράπεζα.

Για να υπάρξει πλειοψηφία εκπροσώπησης των διοικήσεων τραπεζών θα πρέπει να σταλούν εξουσιοδοτήσεις για το ορισμό εκπροσώπων και από τις τρεις Τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, ή έστω από κάποιες από αυτές (την Εθνική μόνο ή από τις άλλες δύο τράπεζες).

Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ εντείνουν τις πιέσεις τους σε πολιτικό επίπεδο προκειμένουν να σταλούν και οι άλλες εξουσιοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν για δεύτερη φορά την παρέμβαση της υπουργού Απασχόλησης, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες από συνδικαλιστικούς κύκλους.

Το πρόβλημα είχε παρουσιασθεί έντονα και στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, με πολύμηνη καθυστέρηση στον ορισμό εκπροσώπων, προσφυγή από την ΟΤΟΕ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Οι δύο πλευρές είχαν φθάσει σε πεδίο σύγκρουσης με σημείο τριβής το είδος της σύμβασης.

Η ΟΤΟΕ, επικαλούμενη συνταγματικές διατάξεις υποστήριζε σθεναρά την ανάγκη υπογραφής συλλογικής σύμβασης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία που βασιζόταν σ΄ένα εθιμικό δίκαιο που όπως υποστηρίζεται συνιστά η υπογραφή 29 συνολικά συμβάσεων, από το 1976 μέχρι σήμερα, με εκπροσώπους των τραπεζών, στο πλαίσιο διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ επικαλείται το Σύνταγμα και το άρθρο 4 της Διεθνούς Συμβάσεως 98 και μια σειρά αποφάσεων, που όπως εκτιμάται συνιστούν νομολογία υπέρ των θέσεών της.

Από την άλλη πλευρά οι διοικήσεις τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έχει αναγνωρισμένο χαρακτήρα εργοδοτικής οργάνωσης για τον κλάδο και ότι επειδή προβλέπεται η διαδικασία εξουσιοδοτήσεων, που για διάφορους λόγους δεν εκπληρώνεται, υπήρχε αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεξόδου με την υπογραφή επιχειρηματικών συμβάσεων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, πρόταση που είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από την ΟΤΟΕ.

Για να μην υπάρξει επανάληψη της κατάστασης, που υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει και απεργιακές κινητοποιήσεις, θα ενταθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πιέσεις τις επόμενες ημέρες και θα επιδιωχθεί να υπάρξει και πολιτική παρέμβαση για την απεμπλοκή της υπόθεσης.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ