ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το ρύζι και το καλαμπόκι διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα θα υπερβεί τις προμήθειες τη στιγμή που οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό για να διαφυλάξουν τα εσωτερικά αποθέματα.
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το ρύζι και το καλαμπόκι διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα θα υπερβεί τις προμήθειες τη στιγμή που οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό για να διαφυλάξουν τα εσωτερικά αποθέματα.
Ανοδο για τρίτη ημέρα σημείωσε η σόγια και το σιτάρι κινήθηκε ανοδικά καθώς οι επενδυτές αγόρασαν αγροτικά προϊόντα εν μέσω ανησυχιών ότι η αλλαγή του καιρού ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή και να ωθήσει χαμηλότερα τα παγκόσμια αποθέματα των σιτηρών τα οποία ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον 26 ετών.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό παγκοσμίως και αναγκάζουν κυβερνήσεις από την Κίνα έως την Ινδία να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τις ντόπιες προμήθειες τροφίμων αποφεύγοντας την κοινωνική αναταραχή. Το ρύζι, βασική τροφή για περίπου 3 δισ. ανθρώπους διεθνώς, σημείωσε διπλάσια άνοδο πέρυσι και το αργό, η σόγια και το καλαμπόκι άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.
Το ακατέργαστο ρύζι για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο 2,4% σήμερα φθάνοντας στα 20,26 δολ. οι 100 λίμπρες, διπλάσια τιμή από την περυσινή, στο Χρηματιστήριο του Σικάγου καθώς ο Αγροτικός Οργανισμός Τροφίμων είπε ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές του τροφίμου θα μειωθούν 3,5% φέτος αφού τα κράτη μειώνουν τις πωλήσεις τους.
Το καλαμπόκι για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 0,5% φθάνοντας στ 5,9875 δολ. ανά μπούσελ. Το είδος σημείωσε άνοδο στα επίπεδα ρεκόρ των 5,9925 δολ. ανά μπούσελ χθες, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι βροχές στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής στον κόσμο – θα καθυστερήσει τη σπορά.
Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα σημείωσαν άνοδο 8,7% τον Φεβρουάριο, τα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών, και άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών στην Ινδία. Οι τιμές των κινεζικών τροφίμων, βάσει του επίσημου δείκτη, σημείωσαν άνοδο 28% τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο.
Τα Ηνωμένη Εθνη τον Φεβρουάριο προειδοποίησαν ότι οι 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις προμήθειες τροφίμων, καθώς τα αποθέματα των προϊόντων – όπως του ρυζιού – υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών.
Η Ενωση Τροφίμων του Βιετνάμ ζήτησε από τα μέλη της να σταματήσουν να κλείνουν συμφωνίες για εξαγωγή ρυζιού από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, μετά την οδηγία του πρωθυπουργού της χώρας, Nguyen Tan Dung να μειωθούν οι φορτώσει προς το εξωτερικό.
Το Βιετνάμ, μία από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής ρυζιού στον κόσμο, θα μειώσει φέτος τις εξαγωγές της στα 4 εκατ. τόνους για να εξασφαλίσει τις ανάγκες στο εσωτερικό και να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα πλέον της δεκαετίας. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι σκέφτεται να επιβάλλει δασμούς στις εξαγωγές ρυζιού.
Τέλος η Μαλαισία σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειες για εισαγωγή ρυζιού από άλλες χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας για να δημιουργήσει αποθέματα. Οι Φιλιππίνες αγοράζουν ρύζι από τα έκτακτα αποθέματα στην περιφέρεια και προμηθεύεται επιπλέον ποσότητες από τις ΗΠΑ.