Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 12:26

Επιβράδυνση της ανάπτυξης - αύξηση του πληθωρισμού το 2008

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη προχωρά η κυβέρνηση επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2008 και το 2009, ενώ ο πληθωρισμός στο 3,5% το 2008 από 2,9% το 2007. Αύξηση 4,5% των μισθών στο Δημόσιο σε δύο δόσεις, αύξηση 5% στις συντάξεις.

ΣΕ EΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010 προχωρά η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας και τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα:

• Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί το 2008 και το 2009 στο 3,6% και θα ανακάμψει στο 3,8% το 2010. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ως γνωστό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4% για την τριετία 2008-2010. Παρά την επιβράδυνση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο υπουργός.

• Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,5% σε μέσα επίπεδα το 2008 από 2,9% το 2007 και 2,8% που είναι η πρόβλεψη στο ΠΣΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα του εισαγόμενου πληθωρισμού, λόγω των αυξήσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων πρώτων υλών, αλλά και της αύξησης του κόστους εργασίας που επιφέρει η νέα συλλογική σύμβαση, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στη διάρκεια του 2009 στο 3,2% και το 2010 στο 2,9%.

• Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί λιγότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του ΠΣΑ. Συγκεκριμένα, μειώνεται στο 7,5% (σε εθνικολογιστική βάση) από 8% το 2007 και έναντι εκτίμησης 6,8% στο ΠΣΑ. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και στην αύξηση του κόστους εργασίας που προέρχεται από τη νέα συλλογική σύμβαση.

• Οι στόχοι του Προϋπολογισμού δεν επηρεάζονται, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με τον Προϋπολογισμό και το ΠΣΑ (κατά 7,2% έναντι 7%). Αυτό, όπως είπε ο υπουργός, είναι αποτέλεσμα του ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης υπερκαλύπτεται από την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στις δαπάνες, δεν προβλέπεται υπέρβαση. Οι όποιες υπερβάσεις στη δαπάνη για καύσιμα καλύπτονται από την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος είναι εφικτός χωρίς τη λήψη μέτρων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο υπουργός. Επίσης, δεν μεταβάλλονται οι στόχοι για τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αύξηση 4,5% των μισθών στο Δημόσιο σε δύο δόσεις

Κατά 4,5% αυξάνεται ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών Ν.Δ. καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496401.htm .

Ειδικότερα, ο μισθός αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.

Οι αποδοχές για όλες τις κατηγορίες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.).

Κοντά σε συμφωνία με Deutsche Telekom για ΟΤΕ

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με Ευρωπαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Τώρα είμαστε κοντά σε συμφωνία με στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ, με την Deutsche Telekom», δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ΟΤΕ.

«Εχω πολλή δουλειά ακόμη...»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ευσταθούν φήμες περί αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε τα εξής: «Εχω πολλή δουλειά να κάνω ακόμη στο υπουργείο και πιστεύω ότι θα συνεχίσω να την κάνω».