Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2000 21:07

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το όνειρο της νέας οικονομίας τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους επενδυτές, οι οποίοι δείχνουν πλέον να στρέφονται σε τίτλους της λεγόμενης παραδοσιακής οικονομίας.

Ο κλάδος της νέας τεχνολογίας δέχθηκε εντονότερες πιέσεις μετά την κατακόρυφη πτώση του Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 6,32% και βρίσκεται στις 2.535,89 μονάδες) γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για τα οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου κορυφαίων εταιρειών του χώρου της Νέας Οικονομίας αλλά και στις συνεχιζόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στις 6.142,2 μονάδες. Η μετοχή του χρηματοπιστωτικού οίκου Amvescap σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 12,79%, και ακολούθησε, με πτώση 9,81%, η μετοχή της Spirent, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Την τριάδα με τις χειρότερες επιδόσεις συμπληρώνει σήμερα η μετοχή της Bookham Technology η οποία υποχώρησε κατά 9,07%.

Η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας Halifax αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ενισχύθηκε κατά 6,34% ενώ εξίσου αξιόλογες επιδόσεις σημείωσαν οι μετοχές των ομίλων εταιρειών Canary Wharf και Capita.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 2,19% ή 132,57 μονάδων, και έκλεισε στις 5.928,08 μονάδες λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχθηκε ο κλάδος της νέας τεχνολογίας: Η μετοχή της Cap Gemini σημείωσε πτώση κατά 7,08% ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισαν η μετοχή της Alcatel και της France Telecom.

H στροφή των επενδυτών σε τίτλους εταιρειών της «παραδοσιακής οικονομίας» αντικατοπτρίζεται στην τριάδα με τις μετοχές που κατέγραψαν σήμερα τα περισσότερα κέρδη: Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Synthelabo ενισχύθηκε κατά 3,17% και ακολούθησαν με ανάλογα κέρδη οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού οίκου Dexia και της Lagardere.

Ιδια, περίπου, εικόνα παρουσίασε και ο δείκτης XETRA DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, ο οποίος σημειώνοντας πτώση 225,99 μονάδων ή 3,42% έκλεισε στις 6.372,33 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Sap υποχώρησε κατά 8,3% και ακολούθησαν οι μετοχές της Infineon Technologies και Dt Telekom με απώλειες 6,9% και 6,1% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AMS με πτώση 1,88% έκλεισε στις 649,92 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 διαμορφώθηκε στις 46.483 μονάδες υποχωρώντας κατά 2,66% και στο Χρηματιστήριο της Γενεύης ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.981,9 μονάδες κατά 1,04% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η γνωστή εταιρεία τροφίμων και ποτών Nestle ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει τις μετοχές της από τα χρηματιστήρια του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών, του Τόκιο και της Βιέννης εξαιτίας του χαμηλού όγκου συναλλαγών, ενώ θα παραμείνουν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της εταιρείας στα χρηματιστήρια της Ζυρίχης, του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φραγκφούρτης.