Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 09:33

Σερβία: 46,6 εκατ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 46,6 εκατ. δολ. προς τη Σερβία προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα βελτίωσης της παροχής τοπικών υπηρεσιών συνολικής διάρκειας τεσσάρων ετών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα συστατικά μέρη και αποσκοπεί στην ενίσχυση του δυναμικού των εμπλεκομένων υπουργείων και των τοπικών αρχών για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο και με αποκεντρωμένο τρόπο.

Το πρώτο συστατικό μέρος του προγράμματος, ύψους 7 εκατ. δολ. αναφέρεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ισότιμης πρόσβασης και της ποιότητας των τοπικών υπηρεσιών υγείας εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας.

Το δεύτερο συστατικό μέρος ύψους 12,2 εκατ. δολ. στοχεύει στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αθίγγανοι, οι πρόσφυγες κ.λπ.) καθώς και στη δημιουργία θεσμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το τρίτο συστατικό μέρος του προγράμματος θα χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητα των εμπλεκομένων υπουργείων με 7,4 εκατ. δολ., προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητές τους να λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα και τους στόχους που προβλέπονται στο νέο Νόμο περί τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, το τέταρτο συστατικό μέρος, ύψους 16,5 εκατ. δολ. προβλέπεται να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την προμήθεια εξοπλισμού σχολείων, πρωτοβάθμιων υγειονομικών μονάδων, κέντρων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Βalkan Markets Daily