Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:10

Σημαντική άνοδος στο Χ.Α.

Το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές, σε συνδυασμό με ορισμένα ενθαρρυντικά επιχειρηματικά νέα οδηγούν σε σημαντική άνοδο το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Αυτή την ώρα (11:02) βρίσκεται στις 4.173,58 μονάδες αυξημένος κατά 1,65%%.

Ο τζίρος ανέρχεται σε 38,95 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε μεταβιβάσεις πακέτων http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Οι τιμές 109 μετοχών ενισχύονται, μόνο 23 σημειώνουν πτώση και 26 παραμένουν σταθερές.

Η μετοχή της Coca-Cola 3E καταγράφει κέρδη 5,64%, ενώ η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Marfin Popular Bank σημειώνουν άνοδο πάνω από 2%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο κατασκευαστικός κλάδος στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη συγχώνευση της ΓΕΚ με την ΤΕΡΝΑ. Η μετοχή της πρώτης ενισχύεται κατά 4,26%.

Σημαντική άνοδο, πάνω από 3%, σημειώνει και η μετοχή της Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο Ομιλος Μυτιληναίος ενδέχεται να εγγράψει έκτακτα κέρδη έως 60 εκατ. δολάρια το 2008, μετά τη λήξη των συνομιλιών της αυστριακής A-TEC για την εξαγορά της σερβικής εταιρείας εξόρυξης χαλκού RTB Bor.

Η A-TEC Industries αποχώρησε την Παρασκευή από τις συνομιλίες για την εξαγορά της κρατικής RTB, επικαλούμενη απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν πλήρως τη συμφωνία και μετά από ασφαλιστικά μέτρα ελληνικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τα οποία η Μυτιληναίος έπρεπε να λαμβάνει χρήματα από την όποια πώληση ως πιστωτής.

«Όλες αυτές οι απώλειες έχουν διαγραφεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Reuters πηγή της εταιρείας. «Αυτό το ποσό θα μπορούσε να είναι έκτακτο κέρδος για φέτος».