Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 08:36

Σε επίπεδα ρεκόρ για τέταρτη ημέρα το ρύζι

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ παρά ποτέ επίπεδα για τέταρτη ημέρα αναρριχήθηκε το ρύζι, καθώς οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την αγορά 1 εκατ. τόνων για την εξασφάλιση των προμηθειών στη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής του προϊόντος στον κόσμο.

Το ρύζι, βασικό είδος της διατροφής του ημίσεως πληθυσμού στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 2,4% φθάνοντας στα 21,50 δολ. ανά 100 λίμπρες στο Σικάγο, περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής του πριν από ένα χρόνο. Το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας θα προχωρήσει στην αγορά 500.000 τόνων τον Απρίλιο και άλλων 500.000 τόνων τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της προέδρου της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο.

Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Ινδία, που αντιπροσωπεύουν πλέον του 1/3 των παγκοσμίων εξαγωγών ρυζιού, μείωσαν φέτος της πωλήσεις τους για να προστατεύσουν τα εσωτερικά τους αποθέματα. Η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον λέει ότι 33 κράτη από το Μεξικό έως την Υεμένη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «κοινωνική αναταραχή» μετά την αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενεργείας για έκτο συνεχόμενο χρόνο.

Η χώρα ενδέχεται να αυξήσει της εισαγωγές ρυζιού έως 42% στα 2,7 εκατ. τόνους φέτος, από 1,9 εκατ. τόνους το 2007, περιορίζοντας τις εικασίες από τους ντόπιους διαπραγματευτές, σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, Arthur Yap, στις 26 Μαρτίου.

Η αύξηση της τιμής των τροφίμων τροφοδοτεί τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Το κόστος της χονδρικής στην Ινδία αυξήθηκε 7% την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, υπογραμμίζοντας την απειλή από την αύξηση της τιμής των τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας στο Ν. Δελχί στις 4 Απριλίου.

Η αύξηση των τιμών ενδέχεται να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές, όπως προσφάτως στην Αϊτή, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια την εβδομάδα που πέρασε για την αύξηση των τιμών στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου της γης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστούν, η Μαυριτανία, η Μοζαμβίκη και η Σενεγάλη, αντιμετωπίζουν επίσης κοινωνική αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση.