Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 16:16

Μήνας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ο Απρίλιος

Μήνα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ανακήρυξε τον Απρίλιο το υπουργείο Απασχολησης, με αφορμή και την «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» στις 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του ποσοστού κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως - σύμφωνα με την Δ.Ο.Ε. - περίπου στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το 2007 οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) πραγματοποίησαν 35.805 ελέγχους και επέβαλαν 7.850 κυρώσεις. Παράλληλα, εξετάστηκαν 15.123 εργατικές διαφορές εκ των οποίων επιλύθηκε το 47% και το ποσό που καταβλήθηκε στους εργαζόμενους ανήλθε στα 10.453.543 ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι Τεχνικές και Υγειονομικές Επιθεωρήσεις του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν περίπου 28.000 ελέγχους και επέβαλαν περισσότερες από 4.500 κυρώσεις. Το 2003 τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε. έφτασαν τα 120, ενώ το 2007 αριθμούσαν τα 94.

Η Δ.Ο.Ε. έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Μαζί με την αρμόδια για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας και το Σ.ΕΠ.Ε., το υπουργείο προγραμματίζει δράσεις τον Απρίλιο, αλλά και τον Μάιο:

- Ενεργό συμμετοχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με πραγματοποίηση εκτεταμένων καθημερινών ελέγχων καθ’ όλο το μήνα Απρίλιο σε επιχειρήσεις υψηλής και μεσαίας κατηγορίας επικινδυνότητας, που λειτουργούν στην περιοχή του Ρέντη στην Αττική και στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων-Σχηματαρίου στη Βοιωτία. Θα ελέγχεται η εφαρμογή της νομοθεσίας και παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση σε εργοδότες, για τις υποχρεώσεις τους και σε τεχνικούς ασφάλειας, γιατρούς εργασίας, εκπροσώπους εργαζομένων και εργαζόμενους για ασφαλείς πρακτικές εργασίας, με διανομή και των σχετικών ενημερωτικών εκδόσεων του Υπουργείου.

- Γνωστοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας σε όλους τους εμπλεκόμενους για την ανάδειξη της σπουδαιότητας των θεμάτων ασφάλειας και υγείας και των φετινών προτεραιοτήτων.

- Ενημέρωση των πολιτών για τη σπουδαιότητα των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία στην οποία θα συμβάλουν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί με τη μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων.

- Εμπλουτισμός του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση στοιχείων, με υλικό που διαθέτει η ΔΟΕ, καθώς και άλλα στοιχεία, διασυνδέσεις και πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

- Δημιουργία και ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας σε μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας (Αττικό Μετρό, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, τραμ κλπ.) και της περιφέρειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μέγιστου δυνατού αριθμού ενδιαφερομένων. Ειδικά στο τραμ θα γίνεται και μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε μορφή ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρής διάρκειας.

- Διοργάνωση παρουσιάσεων και ομιλιών σε Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Οι παρουσιάσεις αυτές θα υποστηριχθούν με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

- Διοργάνωση τριών ενημερωτικών ανοιχτών εκδηλώσεων σε : Καλαμάτα (Ημερίδα στις 12 Απριλίου), Ξάνθη (Ημερίδα στις 9 Μαΐου) με περιφερειακό χαρακτήρα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέματα την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και την ασφάλεια και υγεία στις αγροτικές εργασίες.

Και στην Αθήνα (Ημερίδα στις 12 Μαΐου) με θέματα την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και τα μυοσκελετικά προβλήματα - εργονομία.

Στις ημερίδες καλούνται να συμμετάσχουν φορείς της πολιτείας, οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων, επιμελητήρια, επιστημονικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, άλλοι φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, τεχνικοί ασφάλειας, γιατροί εργασίας, τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές, στελέχη του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ.ά.