ΤΟΥΣ πληθωριστικούς κινδύνους που παρατηρούνται στην Ευρωζώνη και οι οποίοι είναι «σαφώς ανοδικοί» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη. Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4% το βασικό επιτόκιο εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
ΤΟΥΣ πληθωριστικούς κινδύνους που παρατηρούνται στην Ευρωζώνη και οι οποίοι είναι «σαφώς ανοδικοί» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη.
Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει, στη συνεδρίασή του δ.σ. της, να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και αρνητικών ενδείξεων για τις προοπτικές της οικονομίας. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/10/1499406.htm .
Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ παρέστη και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
«Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο προσωρινά υψηλών ετήσιων ποσοστών πληθωρισμού, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων οι μεσοπρόθεσμοι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν «έντονοι».
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε πως τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρά και δεν παρατηρούνται μεγάλες ανισορροπίες στην οικονομία της. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το επίπεδο της αβεβαιότητας, λόγω των αναταραχών στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, εξακολουθεί να είναι «ασυνήθιστα υψηλό» και οι εντάσεις πιθανόν να διαρκέσουν περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Τρισέ, είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και η σταθεροποίηση των μεσο-μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Στο 5% μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας
Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αποφάσισε - όπως ευρέως αναμενόταν - να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%, με στόχο να θωρακίσει τη βρετανική οικονομία έναντι της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Πρόκειται για την τρίτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών που η ΒοΕ μειώνει το βασικό της επιτόκιο.
Οι πρόσφατες αναταραχές στις αγορές έχουν καταστήσει τις βρετανικές τράπεζες περισσότερο επιφυλακτικές στο δανεισμό τους, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο τελευταίες μειώσεις των επιτοκίων της BoE δεν κατάφεραν να ωφελήσουν ουσιαστικά τους καταναλωτές ή τις επιχειρήσεις.
Πρόσφατη έκθεση, άλλωστε, της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας έδειξε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας θα περιορίσουν περαιτέρω τη χορήγηση δανείων, καθώς και ότι η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές θα επιδεινωθεί.
Παρόλα αυτά, οι πιέσεις στις τιμές δεν αφήνουν «ασυγκίνητους» τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά άνω του στόχου του 2% από τον περασμένο Οκτώβριο και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.