Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 13 Απριλίου 2008 12:30

Χ.Α.: Δύο δείκτες, δύο διαφορετικές πορείες

ΟΙ ΔΥΟ τελευταίες συνεδριάσεις συνέβαλαν στο να ψαλιδιστούν τα κέρδη που κατέγραψαν ο Γ.Δ. και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, παρά το μέγεθος των απωλειών την Παρασκευή, το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου έδωσε θετικό πρόσημο στη μεταβολή του μέσου όρου και του 20άρη. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες που προδικάζουν τη διαφορετική «αντιμετώπιση», των μετοχών του, από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.

Ενα βασικό στατιστικό δεδομένο, που αποκαλύπτει τη διαφορά, είναι ότι στις 40 μετοχές του δείκτη της μεσαίας, 16 κατάφεραν να σημειώσουν θετική μεταβολή τον Απρίλιο, 2 παρέμειναν αμετάβλητες και 22 σημείωσαν απώλειες από 1,5% έως 11%.

Η αντίστοιχη κατηγοριοποίηση στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει 13 μετοχές στις 20 του FTSE με κέρδη. Με απλά λόγια, μόνο το 40% των μετοχών του δείκτη της μεσαίας έχει παρακολουθήσει τη θετική εξέλιξη του μέσου όρου του Χ.Α. Στον αντίποδα, το 65% των μετοχών του 20άρη έχει συμβάλει στη θετική επίδοση του Γ.Δ.

Μεγάλη διαφοροποίηση

Βέβαια, η αγορά της Αθήνας κατά κύριο λόγο «δονείται» από τις ειδήσεις και τις διαθέσεις που αφορούν το παγκόσμιο επενδυτικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, η περίπτωση της επίδοσης των ΒΣΤΑΡ με απώλειες -11,14%, είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της ΔΟΛ.

Ο οποίος, επίσης τον Απρίλιο, έφτασε να χάνει 10%, έχοντας εν τούτοις σημειώσει κέρδη 28,6% το Φεβρουάριο και 38,7% το Μάρτιο. Η δε επίδοση για το 1ο τρίμηνο ξεπέρασε το +50%. Στην ΒΣΤΑΡ καταγράφεται η αντίδραση στο ταμπλό των εξελίξεων που αφορούν σε κινήσεις μεγαλομετόχων, ενώ, για τον τίτλο της ΔΟΛ, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε απώλειες, που δικαιολογούνται από την ανοδική πορεία που χαρακτήρισε τον εν λόγω τίτλο, όταν η πλειοψηφία των μετοχών του ταμπλό πιεζόταν έντονα.

Στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν υπάρχουν φυσικά μόνο μετοχές με αρνητική επίδοση τον Απρίλιο. Αλλά, οι 10 από τις 16 κατάφεραν να σημειώσουν απόδοση από 0,4% έως 4%. Ξεχώρισαν και διατήρησαν το θετικό momentum, που τις χαρακτήριζε από τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τίτλοι των ΜΗΧΚ, ΓΕΚ, ΦΡΙΓΟ και ΣΠΡΙ.

Τις μεγαλύτερες όμως επιδόσεις σε 9 συνεδριάσεις σημείωσαν οι μετοχές ΣΙΔΕ και ΡΟΚΚΑ, καθώς ενισχύθηκαν πάνω από 20%. Τέτοια επίδοση δεν σημείωσε ουδείς τίτλος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού οι πλέον κερδισμένοι τίτλοι σε αυτόν, μέσα στον Απρίλιο, ήταν οι ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ και ΙΝΛΟΤ, που σημείωσαν κέρδη από 8% έως 10,5%.

Η ασφάλεια, που προσφέρει το μεγαλύτερο βάθος συναλλαγών που χαρακτηρίζει τις μετοχές των blue chips, αποκαλύπτεται και στο μέγεθος της πτώσης αυτόν το μήνα, που στη χειρότερη περίπτωση είναι 6,6% και αφορά τις απώλειες της ΑΤΕ.

Οι αμέσως επόμενες, με βάση το ποσοστό καθόδου, είναι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, οι οποίες έχασαν 3,5% περίπου. Πέραν των τίτλων που προαναφέρθηκαν, επειδή ξεχώρισαν από το μέγεθος των κερδών τους, ενισχυμένοι πάνω από 5% είναι με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, για τον Απρίλιο, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΚ, ΚΥΠΡ και περίπου 5% είναι τα κέρδη του ΟΤΕ. Ο τίτλος με τη σαφέστερη σταθερότητα ως προς την ανοδική του τάση είναι αυτός της ΕΕΕΚ. Και κάτι ανάλογο θα ίσχυε και για τη μετοχή των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ, εάν δεν υπήρχαν οι έντονες πιέσεις των τελευταίων 2 συνεδριάσεων.

Διότι ανατράπηκε η δυναμική που διαμορφώθηκε για τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση τράπεζες του ταμπλό και έβαλε σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα συνέχισης μιας ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. Υπενθυμίζουμε ότι το επενδυτικό κοινό τελευταία οδήγησε το Γ.Δ. 2 φορές πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 4.150 μονάδων.

Η «αγριότητα» του 2008

Εάν προσεγγιστούν οι τίτλοι που αποτελούν τους δύο «βαρύτερους» δείκτες του Χ.Α., με βάση την επίδοσή τους για το 2008, διαπιστώνεται ότι 1 στις 40 της μεσαίας και 1 στις 20 της υψηλής κατάφεραν να σημειώσουν θετική μεταβολή και είναι στα blue chips η Coca Cola και στη μεσαία ο ΔΟΛ. Αλλά, η επίδοση του 2ου είναι δεκαπλάσια.

Οσον αφορά το μέγεθος των απωλειών που υπερβαίνουν το 30% έχουν εντοπιστεί στις μετοχές ΒΙΟΧΚ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΑΡΦΒ. Ενώ στη μεσαία, αντίστοιχες και μεγαλύτερες απώλειες έχουν καταγράψει ΜΑΙΚ, ΙΝΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ, ΦΟΡΘ, ΣΩΛΚ, ΣΠΡΙ, ΕΧΑΕ, ΙΑΤΡ, ΕΥΡΟΜ, ΕΛΒΑ, ΡΟΚΚΑ και ΜΠΕΛΑ.

Κρίνοντας από την αντίδραση που είχαν αυτοί οι τίτλοι τον Απρίλιο, συμπεραίνουμε ότι σημαντικές αλλαγές στις διαθέσεις των επενδυτών έχουν σημειωθεί για την περίπτωση της ΡΟΚΚΑ και της ΣΠΡΙ. Το αντίστοιχο φαινόμενο στα blue chips έχει εμφανιστεί στην περίπτωση των ΜΥΤΙΛ, ΚΥΠΡ και ΒΙΟΧΚ.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ