ΣΤΑ ΥΨΗ, για πέμπτη ημέρα, αναρριχήθηκε το ρύζι φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η μείωση των εξαγωγών που επέβαλαν οι καλλιεργητές συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Βιετνάμ, ενδέχεται να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των εισαγωγέων.
Το ρύζι για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 93,5 σεντς, ποσοστό 4%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 24.235 δολ. οι 10 λίμπρες στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Τα συμβόλαια αυτήν την εβδομάδα έχουν σημειώσει άνοδο 16% και υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι.
Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Ινδία μείωσαν φέτος τις πωλήσεις τους για να διασφαλίσουν τις εσωτερικές ανάγκες. Η άνοδος του ρυζιού, όπως και της ενεργείας, προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές οι οποίες ενδέχεται να επεκταθούν σε φτωχές περιφέρειας της Αφρικής και της Ασίας που δεν έχουν χρήματα για φαγητό και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ή να βρούν επαρκείς ποσότητες για εισαγωγή.
Η Ταϊλάνδη, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ρυζιού στον κόσμο, αύξηση τις φορτώσεις της κατά 66% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας, Mingkwan Sangsuwan στις 16 Απριλίου.
Οι Φιλιππίνες, η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής ρυζιού στον κόσμο, έλαβε προσφορές μόνο για τα 2/3 του προϊόντος που χρειάζεται σε τιμές περίπου 40% υψηλότερες από αυτές του Μαρτίου. Η χώρα, η οποία εισήγαγε 1,9 εκατ. τόνους ρυζιού πέρυσι, καλύπτει το 10% με 15% των αναγκών της από τις εισαγωγές.
Η παγκόσμια κρίση τροφίμων άγγιξε τα επίπεδα συναγερμού, δήλωσε στις 14 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουον. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι 33 κράτη, από το Μεξικό έως την Υεμένη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κοινωνικές αναταραχές μετά την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενεργείας.
Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου άρχισε να εμποδίζει ή να φορολογεί κάποιες εξαγωγές που σχετίζονται με τα τρόφιμα για να εξασφαλίσει την επάρκεια των εσωτερικών αναγκών. Η χώρα έβαλε φόρο 5% στις εξαγωγές ρυζιού φέτος και άρχισε να φορολογεί τις εξαγωγές ρυζιού με 20%.