Η Ελλάδα εφαρμόζει συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού κόσμου, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, απαντώντας στην ώρα του πρωθυπουργού, σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ .
Απόδειξη -όπως σημείωσε- είναι και το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σημαντική αύξηση της τιμής βασικών αγροτικών προϊόντων, σε διεθνές επίπεδο, κατά 40%, όπως είπε. «Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα επιτακτικές ανάγκες, αλλά και ευκαιρίες που αναπτύσσονται μπροστά μας. Δείχνουν την ανάγκη ανάπτυξης ευέλικτης αγροτικής πολιτικής, με το βλέμμα στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και στις ανάγκες του αύριο. Στις ανάγκες δηλαδή που δημιουργούνται από την παγκοσμιότητα των αγορών και την ένταση του ανταγωνισμού, τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που μπορεί να επιφυλάσσει. Ιδίως μάλιστα τους αυξημένους κινδύνους φυσικών καταστροφών και, πάνω απ’ όλα, τον κίνδυνο λειψυδρίας», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Οι κοντόφθαλμες πολιτικές του παρελθόντος απέτυχαν παταγωδώς, τόνισε στη συνέχεια, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για ασυδοσία, λαϊκίστικες αντιλήψεις, και κομματικές σκοπιμότητες. Υπήρχε έλλειμμα πολιτικής μπροστά στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ωστόσο όπως υπογράμμισε, σε αυτές τις πρακτικές έχει δοθεί οριστικό τέλος.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση 46 μεγάλων δημόσιων εγγειοβελτιωτικών έργων, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 450 εκ. ευρώ. Επίσης, όπως επεσήμανε, πέρα από την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι αγρότες θα έχουν μέχρι το 2013, σημαντικό εγγυημένο εισόδημα με τη μορφή «ενιαίας ενίσχυσης», με τις κοινοτικές επιδοτήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο να φθάνουν τα 18 δισ. ευρώ.
Γ. Παπανδρέου: Τα λεφτά δεν πάνε στον αγρότη, αλλά σε ρουσφέτια
Τα λεφτά που δικαιούται σήμερα ο αγρότης, δεν πάνε στην ανάπτυξη, αλλά σε ρουσφέτια και σε ενίσχυση των δικών σας παιδιών, σε ρουσφετολογικές, κομματικές εξυπηρετήσεις, αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
«Για το αληθές αυτής της κατηγορίας, αυτής της καταγγελίας, να ρωτήσετε τον υπουργό σας, τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος ήδη γυρνά ανά την Ελλάδα και τάζει, με τα λεφτά αυτά, διάφορες εξυπηρετήσεις σε “ημέτερους” του κόμματός σας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Το 2003, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και η τότε κυβέρνηση πάλεψε στην Ε.Ε. για να διασφαλίσει πόρους για τη νέα ΚΑΠ - μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που, όπως είπε, «με τον σωστό εθνικό σχεδιασμό, θα συνέβαλε αποφασιστικά στη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες ασθένειες του παρελθόντος».
«Την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ δεν την κάναμε εμείς. Την αναλάβατε εσείς. Χωρίς κανένα σχέδιο, τα ‘χετε κάνει θάλασσα. Υποσχεθήκατε, κ. Καραμανλή, ότι θα δίνατε μάχη στις Βρυξέλλες, πηγαίνοντας ο ίδιος στα Συμβούλια των Υπουργών Γεωργίας. Βεβαίως, δεν πήγατε ποτέ. Πήγαν, όμως, οι υπουργοί σας που, κάθε φορά που διαπραγματεύτηκαν τα προϊόντα μας, οι αποφάσεις ήταν οδυνηρές, όπως για τους καπνοπαραγωγούς», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Δεν πήγατε, κ. πρωθυπουργέ, ποτέ στις Βρυξέλλες, για τους αγρότες, πηγαίνετε τουλάχιστον μέχρι το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας. Αυτά που είπατε θα ακούγονταν πολύ ωραία και ακούγονταν πολύ ωραία το 2004. Σήμερα, είναι 2008. Σήμερα, κρίνεστε για το έργο σας και οι αγρότες έχουν κάκιστη εντύπωση για το έργο της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακούσει «την κραυγή αγωνίας των γεωργών και των κτηνοτρόφων, που δεν τα βγάζουν πέρα» και τις διαμαρτυρίες τους για τους μεσάζοντες και τα καρτέλ που απομυζούν τον ιδρώτα τους, επισημαίνοντας ότι το αγροτικό ζήτημα αποτελεί κρίσιμο εθνικό αναπτυξιακό ζήτημα. «Χρειάζεται σχέδιο, βούληση, έγνοια για να χτυπηθούν τα καρτέλ, να ελεγχθούν οι μεσάζοντες, να προστατευτεί το εισόδημα των αγροτών, να αντιμετωπίσουμε την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής. Να πάμε σε μία νέα αντίληψη αγροτικής ανάπτυξης, της «πράσινης ανάπτυξης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κ. Καραμανλής: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας»
«Από το 1981 έως και σήμερα, έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τεράστιοι κοινοτικοί πόροι, τόσο για αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές στο παρελθόν κυριάρχησαν λαϊκίστικες αντιλήψεις. Επικράτησαν κομματικές σκοπιμότητες. Θριάμβευσαν καιροσκοπικές αντιλήψεις και αναπτύχθηκαν παθογένειες, που είχαν δυσμενέστατες επιπτώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
«Τα Μεσογειακά Προϊόντα που ενδιαφέρουν, όπως είναι φυσικό περισσότερο την Ελλάδα και τους Έλληνες αγρότες, τα είχατε ξεχάσει από τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Εμείς τα βάλαμε μέσα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν αλλάζει όσα ψεύδη και αν επιστρατεύετε», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε με μία σειρά ερωτημάτων:
«Είναι, αλήθεια, φιλοαγροτική η πολιτική που δεν απορροφούσε τα κοινοτικά κονδύλια, ως το 2004 και αντιαγροτική η δική μας πολιτική, που ανέβασε την απορροφητικότητα από το 18% στο 80% σήμερα;
Είναι μήπως φιλοαγροτική πολιτική η ασυδοσία που διέκρινε τη δική σας πολιτική στους συνεταιρισμούς των ημετέρων και έρχεστε εδώ και μιλάτε για κομματισμό; Και είναι αντιαγροτικοί οι έλεγχοι που αποκατέστησαν τη δικαιοσύνη και έκοψαν τις σπατάλες;
Είναι φιλοαγροτική η πολιτική σας που με κάθε μέσο επιχειρούσε να φιμώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών -φαινόμενο τόσο συχνό επί ΠΑΣΟΚ- και αντιαγροτική η δική μας πολιτική του διαλόγου και της συναινετικής επίλυσης των προβλημάτων τους;
Είναι φιλοαγροτική η καθυστέρηση της πληρωμής των αποζημιώσεων, επί 1 και 1,5 χρόνο επί των ημερών σας και αντιαγροτική η δική μας πολιτική, με την οποία παίρνουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις στην ώρα τους;».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα κοινοτικά πρόστιμα, που όπως υπογράμμισε, μόνο για την περίοδο 1996-2004 ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ. «Στις πρακτικές αυτές έχει δοθεί οριστικό τέλος, με μηχανισμούς και διαδικασίες διαφάνειας. Ταυτόχρονα, πετύχαμε, όπως ήδη είπα, σημαντική επιτάχυνση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής και ανέφερε το σύνολο των μέτρων και των πολιτικών που συγκροτούν το ενιαίο Σχέδιο Ανάπτυξης του αγροτικού κόσμου.