Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους είναι πλέον τακτικοί χρήστες του Ίντερνετ, ποσοστό 80% από αυτούς διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ το 60% των δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ είναι πλήρως διαθέσιμες επιγραμμικά.
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους είναι πλέον τακτικοί χρήστες του Ίντερνετ, ποσοστό 80% από αυτούς διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ το 60% των δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ είναι πλήρως διαθέσιμες επιγραμμικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, χάρη στην ισχυρή ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, τα δύο τρίτα των σχολείων και ένας στους δύο γιατρούς χρησιμοποιούν ταχείες διαδικτυακές συνδέσεις. Αυτά είναι τα πορίσματα έκθεσης της Επιτροπής για τα έως τώρα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας i2010, της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η στρατηγική αυτή, η οποία εγκρίθηκε το 2005, είχε ως αποτέλεσμα τη σταθερή ανάληψη δέσμευσης για την προαγωγή των ΤΠΕ σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Από το 2007 και εφεξής, όλα τα κράτη μέλη θεωρούν την ανάπτυξη των ΤΠΕ ως ένα από τα κύρια επιτεύγματα στα προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεών τους. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενθάρρυναν παράλληλα τη δημιουργία ενιαίας αγοράς επιγραμμικών υπηρεσιών και αύξησαν τη χρηματοδότηση της έρευνας. Ωστόσο, η ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών που θα προωθεί διασυνοριακές υπηρεσίες επικοινωνιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Όπως προκύπτει από τη σημερινή έκθεση, η στρατηγική της Ευρώπης για τις ΤΠΕ με τίτλο «i2010 – Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση», η οποία έδωσε το έναυσμα για νέες κοινοτικές πρωτοβουλίες στην κανονιστική ρύθμιση, την έρευνα και τις συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άρχισε πλέον να αποδίδει καρπούς. Η ΕΕ διαθέτει την ευρύτερα αναπτυγμένη αγορά καταναλωτών παγκοσμίως και 100 εκατ. ευρυζωνικές διαδικτυακές συνδέσεις, βρίσκεται επομένως σε καλή θέση ώστε να δρέψει τα οικονομικά οφέλη των ΤΠΕ.
40 εκατ. νέοι τακτικοί χρήστες το 2007
Το 2007, το Ίντερνετ προσείλκυσε περίπου 40 εκατ. νέους τακτικούς χρήστες στην ΕΕ (συνολικά 250 εκατ. σήμερα). Την τελευταία πενταετία, οι ΤΠΕ είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην επιγραμμική σύνδεση της εκπαίδευσης και της υγείας: Περισσότερα από 96% των ευρωπαϊκών σχολείων συνδέονται πλέον με το Ίντερνετ• τα δύο τρίτα από αυτά με ευρυζωνική σύνδεση, ανύπαρκτη σχεδόν το 2001. Στον τομέα της υγείας, το 57% των γιατρών στέλνουν ή δέχονται σήμερα ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους (έναντι 17% το 2002), ενώ το 46% λαμβάνει ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των εργαστηρίων (11% το 2002). Το 77% των επιχειρήσεων στην ΕΕ διέθεταν ευρυζωνική σύνδεση το 2007 (62% το 2005) και το ίδιο ποσοστό χρησιμοποιεί το Ίντερνετ για τραπεζικές συναλλαγές (70% το 2005).
Kύρια προβλήματα και προκλήσεις για την περίοδο 2008-2010:
Μολονότι ο κλάδος των ΤΠΕ στην ΕΕ εμφανίζει μεγάλη ένταση έρευνας, με επίπεδα ανώτερα των ΗΠΑ στη Σουηδία (18%), τη Φινλανδία (17%) και τη Δανία (11%), το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται κάτω από το 1% στη Σλοβακία, τη Λετονία και την Πολωνία. Για να δοθεί ώθηση στις επιδόσεις της έρευνας, το 2008 θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία οι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες για την νανοηλεκτρονική και τα ενσωματωμένα συστήματα, την ηλ-υγεία και τη έρευνα υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου σε τομείς υψηλής τεχνολογίας IP/07/1931).
Περίπου 40% των Ευρωπαίων δεν χρησιμοποιούν καθόλου το Ίντερνετ. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 69% (Ρουμανία), 65% (Βουλγαρία) και 62% (Ελλάδα), έως 13% (Δανία, Κάτω Χώρες). Για να ενθαρρυνθεί η χρήση νέων επιγραμμικών τεχνολογιών, η Επιτροπή θα εκδώσει μέσα στο 2008 οδηγό για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών στην ΕΕ.
Ενώ σε ορισμένες χώρες - Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Μάλτα, Πορτογαλία - το 100% των συναλλαγών με βασικές δημόσιες υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις μπορεί να διεξαχθεί εξολοκλήρου ηλεκτρονικά, άλλες χώρες καθυστερούν (Βουλγαρία 15%, Πολωνία 25%, Λετονία 30%). Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρόκειται να δρομολογήσει το Μάιο έργα μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη πανευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η διασυνοριακή λειτουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας ή οι ηλεκτρονικές υπογραφές.
Δηλώσεις Bίβιαν Ρέντινγκ
«Πρόκειται για ευπρόσδεκτη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης το γεγονός ότι σήμερα οι ΤΠΕ, η κυρία κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομικής μεγέθυνσης, προωθείται από το σύνολο των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις εθνικές πολιτικές τους. Τούτο συμβάλλει στην βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικής θέσης της Ευρώπης και εκσυγχρονίζει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων», δήλωσε η κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η είδηση ότι ποσοστό 77% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, 67% των σχολείων και 48% των γιατρών επωφελούνται πλέον από ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ΕΕ βραδυπορούν ακόμα και δεν είναι πλήρως συνδεδεμένα. Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει επομένως να εργαστούν σκληρότερα για τη γεφύρωση των χασμάτων, τη βελτίωση των υπηρεσιών διασυνοριακών επικοινωνιών, καθώς και των υπηρεσιών που προσεγγίζουν επίσης τις αγροτικές και τις απομακρυσμένες περιφέρειες».
Η έκθεση της Επιτροπής για τη στρατηγική i2010 διατίθεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/i2010 .