Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 10:00

Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom

ΣΚΛΗΡΟΙ διαπραγματευτές αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι Γερμανοί αφού, όπως στην περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έτσι και στον ΟΤΕ, απειλούν να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική συμφωνία αν δεν πάρουν ακριβώς αυτό που ζητούν.

Οι όροι της συνδιοίκησης καταρχήν και η διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom θα αποτελέσουν το βασικό σημείο διαπραγμάτευσης με το ελληνικό Δημόσιο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι της D.T. εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην απαίτησή τους να διορίζουν διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού ανεξάρτητα από τη βούληση του Δημοσίου καθώς και να ελέγχουν το μισό από το 10μελές Δ.Σ.

Από την άλλη μεριά το ελληνικό Δημόσιο δεν θέλει στην παρούσα φάση τουλάχιστον να υποχωρήσει σε όλα τα αιτήματα των Γερμανών αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση αποδοχή ότι η συνδιοίκηση θα αποτελούσε μόνο ένα βήμα πριν από την πλήρη διοίκηση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom.

Ενώ λοιπόν δέχεται την κατάληψη των πέντε από τις 11 θέσεις του ΔΣ του Οργανισμού από άτομα που θα επιλέξει η γερμανική εταιρεία αντιδρά προς το παρόν, στο διορισμό εκ μέρους των Γερμανών, διευθύνοντα συμβούλου. Προτείνει ως αντιπαροχή μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Έτσι η ένταση που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο γύρω από το θέμα θα εκτονωθεί και η Deutsche Telekom θα διατηρήσει την προοπτική της πλήρους διοίκησης του Οργανισμού.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όταν οι Γερμανοί θα έρθουν και πάλι στην Ελλάδα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

Τα υπόλοιπα σημεία

Εκτός όμως από το θέμα της συνδιοίκησης υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom παραμένουν όπως είχαν τεθεί εξαρχής. Δηλαδή:

Η D.T. θα ολοκληρώσει την αγορά του 19,89% του ΟΤΕ από τη MIG. Στη συνέχεια θα διεκδικήσει ένα επιπλέον ποσοστό 3% από το ελληνικό Δημόσιο σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 26 ευρώ που θα λάβει για το ποσοστό της η MIG. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομίας τόνιζαν ότι οι μετοχές αυτές δεν θα διατεθούν άμεσα αλλά μέσω διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο θα συμμετάσχει η Deutsche Telekom. H DT θα φτάσει το 25% αγοράζοντας ένα επιπλέον ποσοστό 2 από την αγορά.

Στη συμφωνία μετόχων θα περιγράφεται το δικαίωμα προαίρεσης των Γερμανών για αύξηση του ποσοστού τους στον ΟΤΕ καθώς επίσης και το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε όποιο ποσοστό του ΟΤΕ θελήσει να πωλήσει στο μέλλον το ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης στη συμφωνία θα ορίζονται οι συνέργειες και οι κοινές δραστηριότητες των δύο εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο τόνιζαν ότι η συμφωνία μάλλον θα υπογραφεί μέχρι και τις 7 Μαΐου, ημερομηνία που έχει ορίσει ως καταληκτική η Deutsche Telekom.

Μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένει για την επίσημη αποχώρησή της από τον ΟΤΕ και η MIG η οποία θα λάβει το ποσό των 2,35 δισ. ευρώ για την πώληση της συμμετοχής της στον Οργανισμό.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ