Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 10:18

Μεικτή εικόνα κόστους του «πασχαλινού καλαθιού»

ΜE τα οπωροκηπευτικά και πολλά από τα τυποποιημένα τρόφιμα να εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού και τον οβελία να γέρνει προς την αντίθετη κατεύθυνση τη ζυγαριά του πληθωρισμού, κυλούν οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΜE τα οπωροκηπευτικά και πολλά από τα τυποποιημένα τρόφιμα να εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού και τον οβελία να γέρνει προς την αντίθετη κατεύθυνση τη ζυγαριά του πληθωρισμού, κυλούν οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φέτος, τα νωπά φρούτα και λαχανικά πωλούνται σε τιμές έως και διπλάσιες των αντίστοιχων περυσινών. Xαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της τομάτας, η οποία τιμολογείται έως και 2,5 ευρώ το κιλό από 1,7 έως 2 ευρώ το κιλό πέρυσι το Πάσχα.

Αντίστοιχα οι τιμές στα λεμόνια διπλασιάσθηκαν από τα 1,5 ευρώ το κιλό στα 3 ευρώ το κιλό και στα αγγούρια αυξήθηκαν έως και 0,60 ευρώ το κιλό από 0,35 ευρώ το κιλό πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα των τιμών στην αγορά κρέατος, όπου παρά τις περιορισμένες ανατιμήσεις που καταγράφηκαν χθες, παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του περυσινού Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, στη Βαρβάκειο Αγορά τα εγχώρια αρνιά γάλακτος τιμολογήθηκαν έως και 9,5 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια μέχρι και 10 ευρώ το κιλό. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές των εισαγόμενων κρεάτων, με τα αρνιά Σκοπίων και Βουλγαρίας να τιμολογούνται στα 6 ευρώ το κιλό.

Πάντως και φέτος τα σούπερ μάρκετ δίνουν τον τόνο στον ανταγωνισμό, διαθέτοντας τα αρνιά στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια στα 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Μέχρι και χθες η κίνηση στην αγορά κρέατος ήταν πεσμένη, ενώ όπως εκτιμάται όσο κυλά η Μεγάλη Εβδομάδα η ζήτηση των αρνιών και κατσικιών θα εντείνεται.

Καύσιμα

Στο μεταξύ, οι εκδρομείς, πέρα από τις προαναφερόμενες ανατιμήσεις στα νωπά φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα τυποποιημένα τρόφιμα, που σε ορισμένες κατηγορίες φθάνουν και το 30 ή και 35%, φέτος το Πάσχα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα.

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης κατέγραψε και νέο ρεκόρ, φθάνοντας στα 1,131 ευρώ το λίτρο, ύστερα από αλλεπάλληλες ανατιμήσεις που καταγράφηκαν στις ξένες αγορές αργού πετρελαίου.

Ως συνεπακόλουθο των ανωτέρω, η διεθνής τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει πλέον τα 1.000 δολάρια ανά τόνο, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αν δεν βοηθούσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι ανατιμήσεις θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που καταγράφονται μέχρι και σήμερα.

Πάντως σε ό,τι αφορά το κόστος των καυσίμων σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα, φέτος θα είναι υψηλότερο κατά περίπου 10 με 12%, με τις βενζίνες να πωλούνται ακριβότερα στην περιφέρεια και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ