Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 07:52

Σε επίπεδα ρεκόρ το ρύζι

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του ρυζιού, καθώς αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είπαν ότι ανησυχούν για την αύξηση των πιέσεων στην Ταϊλάνδη, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του προϊόντος στον κόσμο, να περιορίσει τις φορτώσεις, επιδεινώνοντας την παγκόσμια κρίση τροφίμων.

«Εάν μία τέτοια χώρα κλειδί μειώσει τις εξαγωγές της σε ρύζι, θα είναι κάτι ανάλογο της μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ανατολική Ασία, James Adams. Η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Αίγυπτος, μείωσαν τις εξαγωγές τους για να διαφυλάξουν τις προμήθειες στο εσωτερικό και να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Το ρύζι, πρώτο είδος ανάγκης για το ήμισυ του πληθυσμού στον κόσμο, σημείωσε άνοδο έως 2,3% σήμερα στο Σικάγο, περισσότερο από το διπλάσιο πέρυσι. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια αναρριχήθηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ αυξάνοντας την κοινωνική αναταραχή σε διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αϊτής και της Αιγύπτου.

Τα συμβόλαια του ρυζιού στο Σικάγο αναρριχήθηκαν στα 24,745 δολ. οι 100 λίμπρες σήμερα και στις 11:30 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 24,510 δολάρια. Το καλαμπόκι διαπραγματεύθηκε στα 6,0525 δολ. ανά μπούσελ, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 6,23 δολ. που άγγιξε στις 17 Απριλίου.