Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 11:45

Gazprom: Προβληματισμός για την ενεργειακή συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας

Προβληματισμό σχετικά με την αναβολή της επικύρωσης της ενεργειακής συμφωνίας Ρωσίας - Σερβίας εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Η ενεργειακή συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στην κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα διασχίζει το σερβικό έδαφος.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ότι θα επικυρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το πλαίσιο της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει εξάλλου, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων και την εξαγορά του 51% της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS, από τη Gazpromneft, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Σύντομα, πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ, θα υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη ρύθμιση του project του αγωγού South Stream στο έδαφος της Ουγγαρίας.