Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2000 21:35

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη.

Οι πιέσεις που δέχθηκαν κυρίως ο φαρμακευτικός και ενεργειακός κλάδος ώθησαν προς τα κάτω τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Συμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις τίτλων από τους παραπάνω κλάδους, προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε τίτλους της Νέας Οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 25,7 μονάδες (0,41%) και διαμορφώθηκε σις 6.273,3 μονάδες κυρίως λόγω των σημαντικών απωλειών που κατέγραψε ο φαρμακευτικός όμιλος Smith & Nephew. Σημαντική πτώση σημείωσε, επίσης, η μετοχή του ομίλου Dixons ο οποίος σήμερα προέβη στην πώληση, έναντι χαμηλού τιμήματος όπως το χαρακτήρισαν οι επενδυτές, της θυγατρικής του εταιρείας Freeserve στη γαλλική Wanadoo. Aπό την άλλη μεριά, τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Bookham Technology και Easynet, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 21,5% και 13,07% αντιστοίχως. Ανοδο 3,8% σημείωσε και η μετοχή του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί σε περικοπή προσωπικού προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες του.

Ο φαρμακευτικός κλάδος ήταν και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης. Η μετοχή του ομίλου Sanofi – Synthelabo υποχώρησε κατά 7,17% συμπαρασύροντας το δείκτη CAC 40 στις 5.985,24 μονάδες, κατά 25,7 μονάδες (0,16%) χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Οι εκτιμήσεις ότι το ερχόμενο έτος οι τιμές του αργού πετρελαίου θα κυμανθούν σε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα που είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη μελλοντική κερδοφορία των πετρελαϊκών ομίλων γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στη σημαντική πτώση που εμφάνισε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας πετρελαιοειδών TotalFinaElf. Στον αντίποδα, οι μετοχές εταιρειών προερχόμενες από το χώρο της νέας τεχνολογίας κατέγραψαν τα περισσότερα κέρδη.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο δείκτης XETRA DAX ενισχύθηκε κατά 14,84 μονάδες (0,22%) και έκλεισε στις 6.622,25 μονάδες χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις των εταιρειών Epcos, Thyssenkrupp και της Deutsche Bank.

Με απώλειες της τάξεως των 67,8 μονάδων (0,83%) έκλεισε στις 8.097 μονάδες o δείκτης SMI του Χρηματιστηρίου της Γενεύης κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης που κατέγραψε η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB 30 υποχώρησε κατά 14,73 μονάδες (0,94%) και έκλεισε στις 45.885 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ο δείκτης AEX έχασε 2,73 μονάδες (0,41%) διαμορφούμενος στις 658,93 και τέλος στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών ο δείκτης BEL20 με απώλειες 14,73 μονάδων (0,48%) διαμορφώθηκε στις 3.028,91 μονάδες.