Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 13:01

Μέτρα του ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Παγκόσμια Τράπεζα, συμφώνησαν σήμερα στη συγκρότηση μία ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα επισιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βέρνη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η εν λόγω επιτροπή θα τελεί υπό την άμεση εποπτεία του και το συντονισμό της θα έχει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζον Χολμς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και οι επικεφαλής των 27 υπηρεσιών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών από χθες, Δευτέρα, για να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης ώστε αντιμετωπιστεί η κρίση από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των προϊόντων διατροφής, αλλά και για την καταπολέμηση της πείνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συνοδευόταν από τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΡΑΜ) Τζόσετ Σιράν, της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ζακ Ντιούφ, του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (FIDΑ) Λέναρτ Μπατζ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις χώρες να μην απαγορεύσουν τις εξαγωγές τροφίμων, οι οποίες επιδεινώνουν το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των ειδών διατροφής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Ζέλικ. «Ζητούμε από τις χώρες να μην κάνουν χρήση απαγόρευσης των εξαγωγών. Οι έλεγχοι αυτοί ενθαρρύνουν τη συσσώρευση αποθεμάτων τροφίμων, την αύξηση των τιμών τους και τη στέρηση της τροφής από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο», αναφέρει ο Ζέλικ σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Ουκρανίας να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, μέτρο που επέδρασε άμεσα στην πτώση της τιμής του προϊόντος. Οπως επεσήμανε, «οι επόμενες λίγες εβδομάδες είναι καθοριστικές για τη διαχείριση της κρίσης στα τρόφιμα».

Σύμφωνα με τον Ζέλικ, οι τιμές για το καλαμπόκι και το ρύζι θα παραμείνουν υψηλές και για το σιτάρι θα είναι σχετικά υψηλή. «Θεωρούμε ότι η δραματική κλιμάκωση της εκτίναξης στα ύψη των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως έχει εξελιχθεί σε μια πρωτοφανή πρόκληση παγκόσμιων αναλογιών και σε μια κρίση για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο, κυρίως τους φτωχότερους λαούς. Η πρόκληση έχει πολλαπλές συνέπειες με σοβαρότερη την κλιμάκωση μιας κρίσης για τους πιο ευάλωτους», προειδοποίησε.