ΕΤΑΙΡΟ «μεγάλης αξίας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και στις ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας. Tη συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό αερίου South Stream υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Βίκτωρ Κριστένκο.
ΕΤΑΙΡΟ «μεγάλης αξίας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και στις ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.
Tη συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό αερίου South Stream υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Βίκτωρ Κριστένκο.
Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το σχέδιο του «South Stream» προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία ως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Γκαζπρόμ και το συνολικό κόστος κινείται στα περίπου 9 δισ. ευρώ.
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης του αγωγού τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της Νότιας Ευρώπης το 2013.
«Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού South Stream αποτέλεσε το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα (των συνομιλιών)», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Χαρακτήρισε επίσης ρεαλιστική την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς που θα ωφελήσει την ίδια και τα Βαλκάνια.
Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο αγωγός South Stream έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο στενή τη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και πως η Ελλάδα καθίσταται δίοδος ενεργειακών πόρων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επικρίσεις περί «ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία», ο κ. Καραμανλής τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα παίρνει φυσικό αέριο και από την Τουρκία (ελληνοτουρκικός αγωγός) και από την Αλγερία (σε υγρή μορφή)», ενώ χαρακτήρισε τον αγωγό South Stream «ζωτικής σημασίας» για την ελληνική ενεργειακή αγορά.
«Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακής ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και των ευρωπαίων εταίρων μας μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έργο προχωρεί κανονικά. «¶λλες χώρες προσπάθησαν να τορπιλίσουν τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά εμείς τα καταφέραμε… Βούληση της ρωσικής πλευράς είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Κατά τη συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν συζητήθηκε επίσης η προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις και οι κατασκευές εν όψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ερωτηθείς απόψε για την οριστική διαδρομή του South Stream, διευκρίνισε ότι το ζήτημα αφορά τους εταίρους που θα συγκροτήσουν την εταιρεία έργου και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως υπάρχει αμοιβαία επιθυμία για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/29/1506326.htm .