Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 07:44

Προς μηνιαία άνοδο το δολάριο

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μηνιαία άνοδο οδεύει να σημειώσει το δολάριο έναντι του ευρώ φέτος εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει τη λήξη της μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού μετά και τη σημερινή τους μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μηνιαία άνοδο οδεύει να σημειώσει το δολάριο έναντι του ευρώ φέτος εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει τη λήξη της μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού μετά και τη σημερινή τους μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Το αμερικανικό νόμισμα όδευε επίσης να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο έναντι του γιέν από τον Απρίλιο του 2004 καθώς φαίνεται ότι η Fed ενδέχεται να μειώσει το κόστος δανεισμού για έβδομη φορά από τον Σεπτέμβριο και μετά θα σταματήσει.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,5562 δολ. ανά ευρώ στις 11:35 π.μ. στο Τόκυο από 1,5572 δολ. που ήταν χθες όταν άγγιξε το 1,5541 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Απριλίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 104,09 γιέν από 104,02 που ήταν χθες, οδεύοντας να σημειώσει μηνιαία άνοδο 4,4%. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα 161,93.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 77,54 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών των 77,27 σεντς. Οι εγκρίσεις αδειών κατασκευής κατοικιών στη Ν. Ζηλανδία μειώθηκαν για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Μάρτιο, καθώς απέφυγαν την αγορά κατοικιών της χώρας, εξ αιτίας των επιτοκίων ρεκόρ.

Αυτόν τον μήνα το δολάριο σημείωσε άνοδο 1,4% έναντι του ευρώ. Ακόμη όμως, βρίσκεται 6,3% χαμηλότερα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος φέτος και άγγιξε το 1,6019 δολ. στις 22 Απριλίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ευρώ το 1999. Τον Απρίλιο, το ευρώ σημείωσε άνοδο 3% έναντι του γιέν, περιορίζοντας τις απώλειες του 0,6% μέσα στο έτος.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε στο 1,9670 ανά δολάριο από 1,9697 και όδευε να σημειώσει τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες μέσα στο 2008, πριν από την έκθεση της Nationwide Building Society, που ενδέχεται να δείξει ότι οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκαν για έκτο μήνα τον Απρίλιο.

Το γιέν όδευε να σημειώσει μηνιαίες απώλειες έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου, καθώς σημερινές εκθέσεις στην Ιαπωνία έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών τον Μάρτιο, και πτώση κατά 21% της προσφοράς νέων θέσεων εργασίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σημερινή έκθεση της Bank of Japan για την προοπτική της οικονομίας ενδέχεται να δείξει μείωση της εκτίμησης από την ανάπτυξη 2,1% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. H BOJ θα διατηρήσει σήμερα στα επιτόκια στο 0,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 43% οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.