Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 21:25

Fed: Mείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Σε περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2%, προέβη σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Fed, να τονώσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2004.

Στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έως το Σεπτέμβριο.

Tην άποψη αυτή ενισχύει η απουσία της φράσης: "Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν", την οποία περιελάμβαναν οι προηγούμενες ανακοινώσεις της.

Επιπλέον, η Fed επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του πληθωρισμού παραμένει υψηλή.

Η Fed "δεν κλείνει την πόρτα σε νέες μειώσεις (των επιτοκίων). Δηλώνει ωστόσο ότι έχει κάνει αρκετά", δήλωσε οικονομολόγος στη Moody's.

H επόμενη σύσκεψη της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 24 -25 Ιουνίου.

Η αντίδραση των αγορών

Περίπου πέντε λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δείκτης Dow Jones σκαρφάλωσε πάνω από τις 13.000 μονάδες - για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο - σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1%. Αυτή την ώρα, ωστόσο, εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις γύρω από την περιοχή του κλεισίματος της Τρίτης.

Aντιθέτως, η τιμή του αργού υποχώρησε στα 113,46 δολάρια το βαρέλι έναντι 114,7 δολαρίων το βαρέλι λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed.